We brings you daily Current affairs, daily Current Affairs Quiz, weekly Current Affairs, weekly Current Affairs Quiz to enhance your preparation for upcoming exams. We also provide articles related to quant, reasoning, English, ssc etc .

Search here

Breaking

English Quiz For RRB Po / Clerk and RBI Assistant Mains



Welcome to online English quiz by GkrecallGkrecall have started QUIZ program for SBI PO PRELIM AND SBI CLERK MAIN 2020 and we are creating sample questions in English section daily, THESE TYPE OF QUESTIONS ARE MOST EXPECTED IN EXAM!!! So never missout on anything.

Here are some English questions, which are most probable to be asked in IBPS Clerk PRELIM 2020!!!

So Follow us on TELEGRAM   

Web







    START TEST

READING COMPREHENSION 

Direction: Read the given passage carefully and answer the questions that follow. Certain words/ group of words are printed in bold to help you locate them while answering some of these.

Despite the fact that India’s rank in the Global Hunger Index has fallen to 103 (ranked out of 119) countries, the issue of hunger is often relegated to the background. In terms of policy, hunger, as an issue, is not dealt with directly, and with urgency. Instead, it is kept under the larger purview of economic development which expects that wealth will percolate to solve the problem of hunger. This formulation makes a number of incorrect assumptions about the relationship between hunger and other social structures. It is, at best, an indirect method that does nothing to immediately address the alarming issue of hunger that India is facing at present. 

When the Food Security Bill was being debated in Parliament, there was a need to conceptualise hunger and malnutrition in such a way that would enable the estimation of entitlements that would be made available by the government. In this context, an article titled Lessons on Food and Hunger in 2013 tried to understand the “unconscionable reality” of those who grapple with critical hunger to fill the gaps in the discourse around hunger. The study found out that natural and intimate narrative of food and hunger, reflecting the lives of a majority of children, are generally absent from the discourse of education. What can be found, instead, are clinical and insensitive descriptions of what constitutes a healthy diet, often illustrated with visuals of food far beyond the reach of most children. 

Contrary to the popularly held belief that food insecurity is a symptom of poverty, we have found that there is a growing divergence in the relationship between poverty and hunger in India. According to a study, India is currently experiencing a “food-budget squeeze” owing to shrinking social expenditure by the government. This makes the urban and rural poor dependent on private entities for essential services like education and transportation. Consequently, the portion of income that can be spent on food also shrinks. 

Between 2008 and 2014, India’s position on the Global Hunger Index (GHI) seemed to have been improving. Thereafter, India’s position began to deteriorate again. Researchers explain that India’s rank fell from 2016 because, from 2015, the conception of malnutrition was reformulated. New parameters were introduced to expand what is understood as hunger to include stunting and wasting in children, because of which a more accurate perception of the extent of the problem could be estimated. The inclusion of stunting ensures consideration of rigid cultural factors, while that of wasting represents aspects of diet quality as well. Also, stunting is an indicator of long-term growth failure, and therefore, must be accounted for in any analysis of potential threat a given level of child malnutrition poses for a country. 

Despite the fact that the rate of global food production has been consistently higher than the rate of population growth, there is a persistent and pervasive crisis when it comes to food security. It is suggested that hunger can only be dealt with by, “carrying out policies of income redistribution, which respond to objectives of social justice rather than economic efficiency as perceived by neo-liberalism.” In most developing countries one of the biggest issues, with respect to public provisioning towards social protection, to address hunger and food insecurity is organically connected with that of adequate “fiscal” or “expenditure” space. Hence, a substantial push in public provisioning towards social protection might go a long way in ensuring food security. 

1.Which of the following statements can be inferred from the passage? 

I. The article, Lessons on Food and Hunger, looked at the theme of food and hunger in the lives of young children and how it formed an interface to their understanding their community and place in society. 

II. Hunger is both a cause and a symptom of poverty. 

III. A country need not wait to reach relatively high levels of per capita income before it can make adequate progress in public provisioning towards social protection.

Only I

Both I and II

Both II and III

Both I and III

All of the above

2.Which of the following statements is neither an assumption nor an inference from the third paragraph? 

I. Rather than being a matter of choice, the poor have been increasingly forced to spend more on non-food essential items such as education, healthcare, transportation, fuel and lighting. 

II. Non-food essential items absorb all the increases in household incomes and keep real expenditures on food from rising. 

III. The food budget squeeze could be driven by both demand and supply-side factors. 

IV. Private entities are likely to be more expensive than public entities. 

Only I 

Both I and II 

Both I and III 

Both I and IV 

Both II and III 

3.Which of the following statement cannot be inferred from the passage? 

I. Given that malnutrition is a multidimensional phenomenon, the revised GHI formula is able to depict a relatively truer state of hunger in countries across the globe. 

II. Wasting and stunting are two forms of malnutrition. 

III. “Chronic” hunger is the elephant in the room that the neo-liberals prefer to brush off. 

IV. That hunger exists at all shows the urgency of redistributing income and assets to achieve a fairer world. 

Both I and II 

Both II and III 

Only I 

Both II and IV 

Both I and III 

4.What does the author mean by the last line of the first paragraph? 

A.The purview of economic development does not address the alarming issue of hunger. 

B.Economic growth does not necessarily trickle down to the hungry poor. 

C.Economic efficiency is an indirect method to solve the problem of hunger. 

D.The relationship between hunger and other social structures is an indirect method that does not immediately address the problem of hunger. 

E.Economic growth alone may not necessarily lead to poverty reduction. 

5.Which of the following statements can replace the highlighted statement from the passage: When the Food Security Bill was being debated in Parliament, there was a need to conceptualise hunger and malnutrition in such a way that would enable the estimation of entitlements that would be made available by the government.? 

A.The Food Security Bill failed to ensure the right to food as part of the right to life. 

B.With the unprecedented stocks of food-grains, the paradox of high levels of hunger and malnutrition in times of abundance has raised serious concerns about policy discourse and public perceptions that shape the Food Security Bill. 

C.The debates on Food Security Bill failed to address the unconscionable reality of the unrelentingly precarious and uncertain existence of those who grapple with critical hunger and starvation as a part of their lived everyday experience. 

E.None of these. 

D.During the debates on Food Security Bill, there was a need to ensure that the rights of children become entitlements through transformative justice. 

6.Which of the following correctly describes the tone of the passage? 

Disdainful 

Evocative 

Partisan 

Pragmatic 

Peremptory 

7.Which of the following expresses a meaning similar to “percolate” as used in the passage? 

I. Permeate 

II. Filter 

III. Spread 

Only III 

Both I and III 

Both II and III 

Both I and II 

All of the above 


8.An __________ is a process of buying and selling goods or services by offering them up for bid, taking bids, and then selling the item to the highest bidder. Participants bid openly against one another, with each subsequent bid required to be higher than the previous bid. An auctioneer may announce prices, bidders may call out their bids themselves (or have a proxy call out a bid on their behalf), or bids may be submitted electronically with the highest current bid publicly displayed. In a Dutch ____________, the auctioneer begins with a high asking price for some quantity of like items; the price is lowered until a participant is willing to accept the auctioneer's price for some quantity of the goods in the lot or until the seller's reserve price is met. In economic theory, an ____________ may refer to any mechanism or set of trading rules for exchange.

Asset

Auction

Autarky

Arbitrage

Amortisation

9.In finance, a __________ is an instrument of indebtedness of the issuer to the holders. The ___________ is a debt security, under which the issuer owes the holders a debt and is obliged to pay them interest (the coupon) or to repay the principal at a later date, termed the maturity date. Interest is usually payable at fixed intervals (semi-annual, annual, sometimes monthly). Very often it is negotiable, that is, the ownership of the instrument can be transferred in the secondary market. This means that once the transfer agents at the bank medallion stamp the same, it is highly liquid on the secondary market. Thus, a __________ is a form of loan or IOU.

Brand

Stock

Bond

Barter

Bankruptcy

10.Emission ____________ are the legal requirements governing air pollutants released into the atmosphere. Emission ___________ set quantitative limits on the permissible amount of specific air pollutants that may be released from specific sources over specific timeframes. They are generally designed to achieve air quality standards and to protect human life. Many emissions ____________ focus on regulating pollutants released by automobiles (motor cars) and other powered vehicles. Others regulate emissions from industry, power plants, small equipment such as lawn mowers and diesel generators, and other sources of air pollution. While this have been used to dictate limits for conventional pollutants such as oxides of nitrogen and oxides of sulphur (NOx and SOx), this regulatory technique may be used to regulate greenhouse gasses, particularly carbon dioxide (CO2). In the US, this is given in pounds of carbon dioxide per megawatt-hour (lbs. CO2/MWhr), and kilograms CO2/MWhr elsewhere.

Norms

Pollutants

Factors

Standards

Limits

11.The ability of humans to ___________ the landscape and recognize the consequences of doing so puts us in a peculiar position. There are several animals on earth that show this same kind of intelligence. Some animals have extensions to ___________ their environment and some do not. As a species we are assigned the duty to provide and proliferate. Our goal is to achieve stability for ourselves and our kin. However, we also have an obligation to maintain the environment, as we depend on the resources and services it provides. The question then becomes: what is our role in nature? Do we have the right to _________ the land, factory farm animals, and pollute waterways? Or do we have an obligation to reduce our numbers and merely subsist? In order to answer these questions, we must rely on our knowledge of Earth, evolution, and our influence on the environment.

Marginalised

Pollutants

Employ

Operate

Manipulate

12.Modern public administration has taken a leaf not only from the legislature’s book but also from that of the judiciary. Administrative _____________ is the latest addition to the admin ­istrative techniques. Administrative ____________ means the determination of questions of a judicial or quasi-judicial nature by an administrative department or agency. Like a regular court, administrative bodies hear the parties, sift evidence, and pronounce a decision in cases where legal rights or duties are involved. The main point of difference between administrative _____________ and administration of justice by the courts is that administrative justice is administered by administrative agencies instead of regular courts. The administrative courts follow the principles of natural justice and common good whereas the courts of law follow the settled principles of law and evidence. The administrative courts are manned by officers belonging to the executive branch whereas the judges are the members of the judiciary independent of executive control.

Adjudication

Division

Hearing

Service

Legislation

Direction: In each of the questions given below, a passage has been given which are either situational based or describes a scenario. Below each passage, a question has been given which is framed to make you to infer something out of it. Mark out the correct inference as your answer.

13.A former lawmaker, Rewati Raman Bhandari, who drafted the measure that criminalised chhaupadi, said the push to eradicate the practice from villagers, the police and local politicians was still far too muted. 

Which of the following describes the reaction of the authorities of towards the eradication of chhaupadi?

Subdued

Softened

Dampened

Quite

Silenced

14.India's leading and most popular food delivery start-up, Swiggy landed in a soup on Wednesday, after four people claiming to be current and former employees allegedly revealed fraudulent and unethical means practiced at the company, in a blog post. 

Which of the following can be said about the allegations?

Defragmented

Ambiguous

Definitive

Anecdotal

Speculative

15.Set in the glittering balls of genteel rural society of 18th century England and verdant landscape of the idyllic Pemberley, “Pride and Prejudice” is the story of young Elizabeth Bennett whose property is entailed to the nearest male heir. 

What can be said about the position of young Elizabeth Bennett in the rural society of 18th century England?

Marginal

Immaterial

Unrelated

Extraneous

Academic


EXPLANATION :

1.To infer means to deduce or conclude something from evidence and reasoning rather than from explicit statements. 

Option I: It can be inferred from the following lines, ‘In this context, an article titled Lessons on Food and Hunger in 2013… found out that natural and intimate narratives of food and hunger, reflecting the lives of a majority of children, are generally absent from the discourse of education. What can be found, instead, are clinical and insensitive descriptions of what constitutes a healthy diet, often illustrated with visuals of food far beyond the reach of most children.’ 

Option II: It can’t be inferred from the passage. 

Option III: It can be inferred from the following lines, ‘It is suggested that hunger can only be dealt with by, “carrying out policies of income redistribution,…..In most developing countries one of the biggest issues, with respect to public provisioning towards social protection, to address hunger and food insecurity is organically connected with that of adequate “fiscal” or “expenditure” space.’ 

Therefore, option E is the apt answer.

2.An assumption is something supposed or taken for granted. An inference is a piece of information which can be logically deduced from the given statement. 

Option I: There is no such mention that ‘poor have been increasingly forced to spend more.’ Thereby, this statement is incorrect. 

Option II: Again, there is no such mention of ‘increases in household incomes.’ Thereby, this statement is incorrect. 

Option III: The statement can be inferred from the paragraph. Increased dependence on private entities for essential services like education and transportation on the demand side, and a retreat of government provisioning of education, health, nutrition and transportation on the supply side, could interact to effect a squeeze on the food budget. 

Option IV: The statement is an assumption. The passage says that “shrinking social expenditure by the government” makes “poor dependent on private entities for essential services” as a result “the portion of income that can be spent on food” shrinks. This means that private entities are expensive, thereby absorbing a larger portion of income and a small portion of income is left to spend on food. 

Therefore, option B is the apt answer.

3.To infer means to deduce or conclude something from evidence and reasoning rather than from explicit statements. 

Option I: It is stated in the last paragraph. 

Option II: It can be inferred from the following lines, ‘Researchers explain that India’s rank fell from 2016 because, from 2015, the conception of malnutrition was reformulated. New parameters were introduced to expand what is understood as hunger to include stunting and wasting in children,…….. The inclusion of stunting ensures consideration of rigid cultural factors, while that of wasting represents aspects of diet quality as well. Also, stunting is an indicator of long-term growth failure, and therefore, must be accounted for in any analysis of potential threat a given level of child malnutrition poses for a country.’ 

Option III: The passage states, ‘It is suggested that hunger can only be dealt with by, “carrying out policies of income redistribution, which respond to objectives of social justice rather than economic efficiency as perceived by neo-liberalism.”..’ This statement does not say that the neo-liberals prefer to brush off the issue of “chronic” hunger. Thereby, this option is incorrect. 

Option IV: This statement can be inferred from the first and the last paragraph. 

Therefore, option E is the apt answer.

4.To understand the last line of the first paragraph, it is important to understand the following lines first, ‘Instead, it is kept under the larger purview of economic development which expects that wealth will percolate to solve the problem of hunger. This formulation makes a number of incorrect assumptions about the relationship between hunger and other social structures. It is, at best, an indirect method that does nothing to immediately address the alarming issue of hunger that India is facing at present.’ 

The author says that the issue of hunger is always kept under the idea that with economic development, i.e. with more wealth or money flowing in the country, the problem of hunger will be solved. Fast and good economic growth/development will eliminate hunger. The author says that this relationship between hunger and economic development is an indirect method for solving the issue of hunger. This method is good for the long run, but it does nothing to immediately address the problem. This is best described in option C. Therefore, option C is the apt answer.

5.The National Food Security Act, 2013 (also Right to Food Act) is an Act of the Parliament of India, which aims to provide subsidized food grains to approximately two-thirds of India's 1.2 billion people. The highlighted statement states that during the Food Security Bill debate in Parliament, the concept of hunger and malnutrition must have presented in a way that would allow one to see how the government presents access to food as a right. The law failed to present that the right to food is one of the most basic human rights, closely linked to the right to life. So, option A comes out as most logical. The other options either do not speak of this point or give extraneous information, which cannot be deciphered from the highlighted part. 

Therefore, option A is the apt answer.

6.Disdainful refers to a piece of writing that shows contempt or lack of respect. 

Evocative refers to a piece of writing that brings strong images, memories, or feelings to mind. 

Partisan refers to a piece of writing that prejudice in favour of a particular cause. 

Pragmatic refers to a piece of writing that deals with things sensibly and realistically in a way that is based on practical rather than theoretical considerations. 

Peremptory refers to a piece of writing that insists on immediate attention or obedience, especially in a brusquely imperious way. 

Among all the options, ‘pragmatic’ can be used as the tone of the passage. The passage is about the social issue of hunger. The author is trying to rethink our understanding of hunger and how we address it. He deals the issue with sensibility and reality. 

Therefore, option D is the apt answer.

7.Percolate is a verb which means to spread gradually through an area or a group of people. It also refers to a liquid or gas that filter gradually through a porous surface or substance. We prepare coffee in a percolator. 

Permeate means to spread throughout something. Hence, all three options are synonymous to ‘percolate.’ 

Therefore, option E is the apt answer.

8.An ‘asset’ refers to a useful or valuable thing. ‘Auction’ means a public sale in which goods or property are sold to the highest bidder. ‘Autarky’ refers to the idea that a country should be self-sufficient and not take part in international trade. ‘Arbitrage’ means the simultaneous buying and selling of securities, currency, or commodities in different markets or in derivative forms in order to take advantage of differing prices for the same asset. ‘Amortisation’ means the running down or payment of a loan by instalments. The given passage includes the presence of an ‘auctioneer’ who is defined as a person who conducts auctions by accepting bids and declaring goods sold. Thus, option B is the correct fit for all three blanks.

9.‘Brand’ refers to a particular identity or image regarded as an asset. ‘Stock’ refers to the capital raised by a company or corporation through the issue and subscription of shares. ‘Bond’ is an interest-bearing security issued by governments, companies and some other organisations. ‘Barter’ refers to exchange (goods or services) for other goods or services without using money. ‘Bankruptcy’ means the state of being bankrupt. The given blanks can either use ‘bond’ or ‘stock’ as both are similar in meaning. Bonds and stocks are both securities, but the major difference between the two is that (capital) stockholders have an equity stake in a company (that is, they are owners), whereas bondholders have a creditor stake in the company (that is, they are lenders). Being a creditor, bondholders have priority over stockholders. Thus, ‘bond’ is the best fit word for the given blanks as it is clearly stated that it is a form of loan. This makes option C the correct answer.

10.From the given passage it is evident that we have to take the word filling the blanks in relation to the word ‘emission’ which means the production and discharge of something, especially gas or radiation. ‘Norms’ refer to a standard or pattern, especially of social behaviour, that is typical or expected. Thus ‘emission norms’ cannot be a correct term as it is not related social behaviour. ‘Pollutants’ mean a substance that pollutes something, especially water or the atmosphere. If this word is used in the given first blank it does not provide the correct term being defined. ‘Factors’ refer to a circumstance, fact, or influence that contributes to a result. ‘Standards’ refer to a required or agreed level of quality or attainment. ‘Limits’ means a restriction on the size or amount of something permissible or possible. Of all the given options ‘factors’ and ‘standards’ can be seen as the most appropriate words for the given blanks. But an emission factor is a representative value that attempts to relate the quantity of a pollutant released to the atmosphere with an activity associated with the release of that pollutant. Thus, option D is the best fit answer for the given blanks.

11.We need a verb in its base form after every blank. Thus, options A and B can be eliminated.

‘‘Employ’ means give work to (someone) and pay them for it. ‘Operate’ means (of a person) control the functioning of (a machine, process, or system). ‘Manipulate’ means control or influence (a person or situation) cleverly or unscrupulously. The passage hints towards unscrupulous usage of the environment for our own betterment. Thus, option E is the correct answer.

12.The given blank is to be taken in consideration with the word ‘administrative’. ‘Administrative Adjudication’ means a decision or sentence imposed by a judge. ‘Administrative Division’ refers to is a portion of a country or other region delineated for the purpose of administration. ‘Administrative hearing’ refers to an informal way of resolving disputes between agencies and citizens without the strict procedural rules of a court. ‘Administrative Service’ refer to managing, planning, directing, and coordinating supportive services of an organization. ‘Administrative legislation’ is the body of law and legal work that deals with government agencies. Thus, option A fits all three blanks correctly.

13.Subdued means restrained in style or quality. 

Softened means being or made softer or less loud or clear.

Dampened means to suppress or constrain so as to lessen in intensity.

Quite means to a degree (not used with a negative).

Silenced means reduced to silence.

The reaction of the authorities is already mentioned, i.e. muted. All the options, except 'quite', are synonymous with 'muted'. But the reaction was toned-down. Hence, the correct answer is (A).

14.'Defragmented' means to run a process that collects fragments of files and sorts them into contiguous sections on one or more hard disks or hard disk partitions, thus speeding up file management. 

'Ambiguous' means to be of uncertain nature or significance.

'Definitive' means clearly defined or formulated.

'Anecdotal' means to have the character of an anecdote.

'Speculative' means not based on fact or investigation.

The anonymous employees are alleging the company Swiggy for its fraudulent practices. But these allegations are not based on any investigation. They are speculating that Swiggy is involved in malpractices. 

15.'Marginal' means to be of questionable or minimal quality. 

'Immaterial' means to be of no importance or relevance, especially to a law case.

'Unrelated' means lacking a logical or causal relation.

'Extraneous' means something that is not pertinent to the matter under consideration.

'Academic' means marked by a narrow focus on or display of learning especially its trivial aspects.

Despite being young, Bennett's property was already entailed to the male heir. 

This means that she did not have a significant place in the rural society of 18th century England. 


FOR DAILY QUIZZES JOIN US ON TELEGRAM

@GKRECALL

Made by ABHIJIT