We brings you daily Current affairs, daily Current Affairs Quiz, weekly Current Affairs, weekly Current Affairs Quiz to enhance your preparation for upcoming exams. We also provide articles related to quant, reasoning, English, ssc etc .

Search here

Breaking

SSC GK Quiz 100




 We bring you the complete and important daily  GK Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We prepare it based on our daily current affairs.Hope you like it.

Follow us on TELEGRAM Web

START QUIZ

1. Which of the following imaginary lines join places with same level of rainfalls?




... Answer is C)
Sol. A line drawn on a weather map connecting points that receive equal amounts of precipitation (rainfall, snow etc) during a given period of time is called Isohyets.


2. Which Fundamental Right in the Indian Constitution states that all persons shall be equally protected by the laws of the country?




... Answer is A)
Sol. Equality before law is well defined under the Article 14 i.e. Right to equality of the Constitution. It ensures that every citizen shall be likewise protected by the laws of the country.


3. Bandipur National Park is in which state?




... Answer is B)
Sol. Bandipur National Park established in 1974 as a tiger reserve under Project Tiger, is a national park located in the Indian state of Karnataka, which is the state with the second highest tiger population in India.


4. Strait of Malacca separates which two land masses?




... Answer is A)
Sol. Strait of Malacca, waterway connecting the Andaman Sea (Indian Ocean) and the South China Sea (Pacific Ocean). It runs between the Indonesian island of Sumatra to the west and peninsular (West) Malaysia and extreme southern Thailand to the east and has an area of about 25,000 square miles (65,000 square km).


5. Parambikkulam wildlife sanctuary is located in which among the following states?




... Answer is A)
Sol. Parambikulam Tiger Reserve, which also includes the erstwhile Parambikulam Wildlife Sanctuary, is a 391 square kilometres protected area in Chittur taluk in Palakkad district of Kerala state, South India.


6. When is the national sports day of India celebrated?




... Answer is D)
Sol. The National Sports Day in India is celebrated on 29 August.
*This day marks the birthday of Major Dhyan Chand Singh, the hockey player who won gold medals in Olympics for India in the years 1928, 1932 and 1936.
*He scored over 400 goals in his career, from 1926 to 1948.
*He is a legendary figure in the Indian and world hockey. The most noted memorials for him is the Major Dhyan Chand Award ,the highest award for lifetime achievement in sports and games in India , and the National Sport day celebrations on his birthday.


7. “Eagle” and “Birdie” are two terms related to which among the following sports?




... Answer is B)
Sol. “Eagle” and “Birdie” are two terms related to Golf.
*"Eagle", a score of two under par for a given hole, was clearly the extension of the theme of birds for good scores from a "birdie".
* "Birdie", meaning a score of one stroke under Par, comes from the early 20th century American slang term "bird", meaning anything excellent.


8. Ragni is a popular form of folk song belonging to the State of ___________ .




... Answer is C)
Sol. Ragni is a popular form of folk song of Harayana. This song is mainly in Haryanvi and is widely popular in the state.


9. The veda which deals with the rituals is known as_____________




... Answer is A)
Yajurveda is the veda which deals with the rituals. Yajurveda is one of the four Vedas, and one of the scriptures of Hinduism. The Yajurveda is broadly grouped into two – the "black" (Krishna) Yajurveda and the "white" (Shukla) Yajurveda.


10. Chang Lo dance form is associated with which state?




... Answer is C)
Sol. Chang Lo dance form is associated with Nagaland.
• It is performed by Chang tribe of Nagaland.
• They perform it to celebrate their victory against enemies.
• It is a three-day festival where drama is also performed.