# gkrecall

We brings you daily Current affairs, daily Current Affairs Quiz, weekly Current Affairs, weekly Current Affairs Quiz to enhance your preparation for upcoming exams. We also provide articles related to quant, reasoning, English, ssc etc .

## Breaking

10 IMPORTANT ARITHMETIC SUM QUESTIONS FOR SBI CLERK AND RBI ASSISTANT

GKRECALL brings you the complete and important daily  Quant Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We prepare it based on UPCOMING EXAMS.Hope you like all the articles of GKRECALL.

Web

START QUIZ

1.A bus starts from P and moves towards Q at an average speed of 80 km/h. Another bus starts from Q, 24 minutes earlier than the first bus and moves towards P at an average speed of 95 km/h. How far from P and from Q will the two buses will meet respectively if the distance between P and Q is 250 km

191 km, 250 km

97 km ,153 km

95 km, 155 km

171 km, 240 km

None of these

2.Shivani has some amount of money and she invested the money in two schemes A and B in the ratio of 2:5 for 2 years, scheme A offers 30% pa compound interest and scheme B offers 15% pa Simple interest. Difference between the interest earned from both the schemes is Rs. 1080. How much was invested in scheme B? (in rupees)

32506

45000

20506

25506

none of these

3.The ratio of the cost price to the selling price of an article is 4:5 and the ratio of marked price to the selling price of the same article is 2:3. A shopkeeper marked 44 units of such articles at the rate of Rs. 40 each. If all the articles were sold out then how much profit (in Rs.) did he eam?

540

396

528

720

None of these

4.Radha bought 12 pens, 6 packets of wax colours, 7 erasers, 5 calculators and 5 pencil box. The price of one penis Rs 8, one packet of wax colour is for Rs 20, one calculator is Rs 130, one eraser for Rs 5 and one pencil box is 20 more than the combined price of one eraser and one packet of wax colour. How much amount did Radha pay to the shopkeeper?

Rs. 1126

Rs. 1010

Rs. 1258

Rs. 1312

None of these

5.Jaya's banking entrance test had 125 questions i.e. 40 reasoning, 50 quantitative aptitude and 35 general awareness questions. Although she answered 60% of the reasoning, 40% of the quantitative aptitude and 60% of the general awareness questions correctly, but did not pass the test How many more question she would have needed to answer correctly to earn a 60% passing grade?

10

14

18

22

None of these

6.A B and C can do a piece of work in 36, 45 and 60 days respectively. They began the work together but C left 8 days before completion of the work. In how many days was the work done?

13 days

12 days

17 days

11 days

19 days

7.The list price of a book is Rs 200. A dealer sells three such books for Rs. 540 after allowing discount at a certain rate. Find the rate of discount.

8%

10%

15%

12%

None of these

8.A certain sum will amount to 11,449 in 2 years at 7% per annum of compound interest, interest being compounded annually. The sum is

Rs. 8,000

Rs. 6,000

Rs. 12,000

Rs 10,000

None of these

9.A leak in the bottom of a tank can empty the full tank in 8 hours. An inlet pipe fills water at the rate of 3 litres a minute. When the tank is full, the inlet is opened and due to the leak the tank is empty in 10 hours. Find the capacity of the tank.

7200 litres

9600 litres

1100 litres

8224 litres

None of these

10.The incomes of A and B are in the ratio 4:3 and their expenditures are in the ratio 3:2. If each saves Rs. 1500, then A's income is

Rs. 6000

Rs. 4000

Rs. 2000

Rs. 5000

None of these

SOLUTIONS

1.Let after travelling "t" hr the two bus met each other.
If the bus starting from P have travelled for timehr then bus starting from Q will have travelled for
(t + 24/60) hr
and so the equation
(80 xt) + 95 x (t + 24/60) = 250
80t + 95t = 250 - 38
175t = 212
t = 212/175 hr
Distance from P when the two bus will meet
= (average speed of bus from P to Q) x ( time "t" for which it travelled)
= 80 * 212/175 km = 97 km (approx)
Distance from Q when they meet = 250 km - 97 km = 153 km

2.Let the amount invested in scheme A is 2 x 50 = 100, the amount invested in scheme B is 5 x 50 = 250 Interest from scheme A = 100*(1 + 30/100)²= 169 - 100 = Rs.69
Interest from scheme B = 250 x 15% x 2 = Rs.75
Difference between interest = 75 - 69 = Rs.6
If the difference is Rs.6. Investment in scheme B = Rs 250 so the difference is Rs. 1080
investment in scheme B = Rs. 250/6 x 1080 = Rs. 45000

3.Let the CP = 4x then, SP = 5x
Let MP = 2y then SP = 3y = 5x
y = 5x/3
The ratio of CP: SP: MP = 4x: 5x:2 x 5x/3 = 12:15:10
When MP = 10x
then profit = 15x - 12x = 3x
When MP = 10 x 4 = Rs. 40
Then Profit = 4 x 3 = Rs. 12
The total profit by selling 44 such article = Rs. 44 x 12 = Rs. 528

4.Cost of 12 pen = 12x 8= R\$ 96
Cost of 6 packet of wax colour= 6 x 20-12
Cost of 7 erasers= 7 X 5= Rs35
Cost of S calculators- 5 x 130= 650
Cost price of 5 pencil box = 5x (20 + 20 + 5 = 5 x 45= 225
Total cost paid by Radha = Rs 196 +120 + 35 +6502251 = Rs 1126

5.Number of questions attempted correctly = (60% of 40 + 40% of 50 + 60% of 35)
= (24 +20 +21) = 65
Questions to be answered correctly for 60% grade= 60% of 125 = 75
So, Required number of questions=(75-65) = 10

6.

7.
Total marked price of three books = Rs. 600
Their SP = Rs. 540
Discount = 600 - 540 = Rs. 60
If the rate of discount be x% then,
=>( 600 X x)/100=60
= >x =( 60 x 100)600
=> X= 10%

8.

9.
10.