##
__QUANT SET 14 FOR RRB PO & CLERK PRE-2020__

**RRB Clerk and RRB PO Prelims exam are going to be held in the upcoming months. We have already provided you with the PDFs of many topics of Quantitative Aptitude like Simplification/Approximation, Number Series,datainterpretation.important Arithmetic questions to prepare for RRB Clerk and PO Pre exam. Practicing these questions will help you to know about the level of the questions. To increase your speed and accuracy, enhance your calculations.**

1.Two equal amounts of money are deposited in two banks, each at 9% per annum, for 4( ½) and 6(1/2) years. If the difference between their interests is Rs.288, Find each sum.

Rs.1200

Rs.1600

Rs.1300

Rs.1100

Rs.1800

2.By selling an article for Rs. 160, a dealer makes 20% loss. Next time, the dealer sold the same article in such a way that he gained 25%. What is the difference between the percentage increase in his selling price and loss made by him earlier?

42.27%

25.45%

46.12%

36.25%

30.15%

3.A man can swim 45 m/min in still water swims 250m against the current and 250 m with the current. If the total time taken by man is 20 min, what is the speed of the current?

70

40

80

50

30

4.The electricity bill of a certain establishment is partly fixed and partly varies as the number of units of electricity consumed. When in a certain month, 540 units are consumed, the bill is Rs. 1800. In another month, 620 units are consumed and the bill is Rs. 2040. In yet another month, 500 units are consumed? What would be the bill for the month?

1885

1225

1150

2105

1680

5.A box contains 100 balls, numbered from 1 to 100. If three balls are selected at random and with replacement from the box, what is the probability that the sum of the three numbers on the balls selected from the box will be odd?

1/5

2/3

1/2

1/3

2/7

Directions(6-10): Study the following information carefully and answer the question given below it :

Percentage proportion of income of seven companies in a state during financial year – 2013 – 14 :

Percentage profit of these companies during the same Financial Year :

Percentage profit of these companies during the same Financial Year :

6.If the difference between the income of company F and company A is Rs. 750 crore, what is the expenditure of both the companies together ?

6560 cr.

7820 cr.

6520 cr.

5400 cr.

4400 cr.

7.If the expenditure of company D is 750 crore, what was the total income of all the given companies together ?

Rs. 4125

Rs. 5745

Rs. 4040

Rs. 4155

Rs. 5150

8.if the income of company D and B together is Rs.270 crore then fined the profit of company B in that year ?

16.75 cr.

11.75 cr.

21.22 cr.

13.15 cr.

12.55 cr.

9.If in the given financial year income of company A was 440 crore. What was the approximately expenditure of company C in that year ?

62 cr.

55 cr.

61 cr.

74 cr.

81 cr.

10.What is the ratio of the expenditure of company D to company C ?

55:14

74:21

65:13

80:11

78:13

__SOLUTION__

**1.Option B**

**Let each sum be Rs. P.**

**Then,( 𝑝 × 9 × 13)/(100 × 2) – (𝑝 × 9 × 9)/(100 × 2) = 288**

**=> 117𝑃/200 − 81𝑃/200 = 36𝑃/200 = 288**

**=> 𝑃 = (288 × 200)/36**

**= Rs.1600**

**2.Option D**

**Given, S1 = Rs. 160,**

**Loss = 20%**

**S2 = ? and Gain % = 25 %**

**S2 = 160 ×100/(100−20)×125/100**

**= Rs.250**

**Percentage Increase in S.P = (250−160)/160 ×100 = 56.25%**

**Required Difference = 56.25% − 20% = 36.25%**

**3.Option E**

**Let speed of current = x m/min**

**=> 250 /(45 – 𝑥) + 250/( 45 + 𝑥) = 20**

**=> 25(45 + 𝑥 + 45 − 𝑥) /45² − 𝑥² = 2**

**=>x² = 45^2 − 25× 90/ 2**

**=> x² = 45(45- 25)**

**=> x² = 900**

**=> x= 30 m/min.**

**4.Option E**

**Bill for (620 – 540)**

**=> 80 units = 2040 – 1800 = 240**

**Bill for 1 unit = 240 /80 = 𝑅𝑠. 3**

**Bill for (540 – 500) = 40 units**

**= 40 × 3 = Rs. 120**

**Required bill = 1800 – 120**

**= 1680**

**5.Option C**

**P(odd) = P(even) = 1/2 (because there are 50 odd and 50 even numbers)**

**Sum or the three numbers can be odd only under the 4 cases: Odd + Odd + Odd = 1/2×1/2×1/2 =1/8 Odd + Even + Even =1/2×1/2×1/2 = 1/8**

**Even + Odd + Even = 1/2×1/2×1/2 = 1/8**

**Even + Even + Odd = 1/2×1/2×1/2 = 1/8**

**Other combinations of odd and even will give even numbers.**

**Adding up the 4 scenarios above: = 1/8+1/8+1/8+1/8**

**= 4/8 = 1/2**

**6.Option D**

**5% = 750**

**1 % = 150**

**45 *150 *100/125 = 5400 cr.**

**7.Option A**

**20%*100/110*Total = 750**

**Total = Rs. 4125**

**8.Option B**

**10% = 90**

**I(B) = 90**

**E(B) = 90*110/115 = 78.26**

**P(B) = 11.739 = 11.75 cr.**

**9.Option B**

**20 % = 440**

**1% = 440/20 = 22 crore**

**3 % = 66 crore**

**exp. = 66*100/120 = 55 cr.**

**10.Option D**

**80:11**