**QUANT PRACTICE SET 37 FOR SBI PO PRELIM 2020**

SBI Clerk and SBI PO Prelims exam are going to be held in the upcoming months. We have already provided you with the PDFs of many topics of Quantitative Aptitude like Simplification/Approximation, Number Series,datainterpretation.important Arithmetic questions to prepare for SBI Clerk and PO Pre exam. Practicing these questions will help you to know about the level of the questions. To increase your speed and accuracy, enhance your calculations.

Follow us on TELEGRAM Web

**START QUIZ**

a. 13 2/3 hours

b. 11 7/8 hours

c. 16 ¾ hours

d. 15 5/9 hours

e. None of these

a. 14 2/5 hours

b. 12 ¾ hours

c. 11 5/6 hours

d. 13 2/3 hours

e. None of these

**3.**

**Three pipes A, B and C can fill a tank in 10 hours. After working at it together for 3 hours, C is closed and A and B can fill the remaining part in 14 hours. How much time taken by C to fill the tank alone?**

a. 18 hours

b. 20 hours

c. 24 hours

d. 22 hours

e. None of these

**4.**

**Three pipes A, B, C can fill a cistern in 10, 15, 18 hours respectively. If pipe A is kept open all the time and pipe B and C is opened alternatively for an hour then find in how many hours the tank will be filled?**

a. 7 hours 25 mins

b. 5 hours 40 mins

c. 6 hours 12 mins

d. 7 hours 48 mins

e. None of these

**5.**

**Pipe A and Pipe B can fill a tank in 10 hours and 15 hours respectively while Pipe C can empty the full tank in 18 hours. If pipe A is opened at 7 am, Pipe B opened at 8:30 am and Pipe C at 10 am, then after 10 am, how much more time will be taken by all three pipes together to fill the tank?**

a. 7 hour 18 min

b. 8 hour 36 min

c. 6 hour 42 min

d. 5 hour 24 min

e. None of these

**6.**

**P, Q and R can fill the tank in 12, 16 and 24 min respectively. All three began to fill the tank together but P and Q left 3 and 4 min respectively before filling the tank. Find the total time taken by all of them to fill the tank?**

a. 12 min

b. 16 min

c. 8 min

d. 10 min

e. None of these

**7.**

**Two pipes A and B can fill a tank in 15 minutes and 25 minutes respectively. Both pipes are opened together andpipeBisclosed,5 minutes before the tank is filled completely. Calculate the total time required to fill the tank?**

a. 11 ¼ min

b. 13 3/5 min

c. 12 7/8 min

d. 14 5/6 min

e. None of these

**8.**

**B is 5/4 times as efficient as A. If A can fill the 3/5 of the tank in 15 min, what fraction of the capacity of the tank would remain incomplete if B can fill the tank independently for 10 min only?**

a. 2/3

b. 1/3

c. ¼

d. ½

e. None of these

**9.**

**P, Q and R can fill the tank in 15, 18 and 20 min respectively. All three began to fill the tank together but P and Q left 4 and 5 min respectively before filling the tank. In how much time will take to fill the tank?**

a. 7 22/25 min

b. 8 30/31 min

c. 7 11/15 min

d. 8 4/7 min

e. None of these

**10.**

**Two inlet pipes can fill an empty tank in 15 and 18 hours and one outlet pipe can empty the tank in 20 hours. If all the pipes opened simultaneously, then how many hours required fill the full tank?**

a. 11 8/11 hours

b. 12 5/7 hours

c. 13 11/13 hours

d. 9 5/9 hours

e. None of these

a. 5 min

b. 6 min

c. 4 min

d. 4.5 min

e. None of these

a. 6

b. 14

c. 10

d. 12

e. 8

a. 17 1/2

b. 19 1/3

c. 18 1/3

d. 18 3/5

e. None of these

**14) P alone can fill two-third of an empty tank in 28 hours and Q alone can fill three-fifth of the same tank in 21 hours. Pipe A can empty the full tank in 70 hours. Pipe P and Q opened simultaneously, after every 2 hours pipe A is opened for 1 hour then find the number of hours required to fill the whole tank**

a. 33 1/11

b. 32 1/11

c. 33 1/3

d. 32 1/3

e. 11 1/11

**15) Three pipes can fill an empty tank in 4 hours. If there is leakage in the tank it takes 1 hour more, then find the no of hours required to empty the full tank by leakage pipe alone**

a. 12

b. 15

c. 24

d. 18

e. 20

SOLUTIONS:

1).
Answer d

C
can empty the tank in = (21/70)*100= 30 hours

Total
units of work= 300

A’s
one hour work = 300/20 = 15 units

B’s
one hour work = 300/25 = 12 units

C’s
capacity to empty in one hour = 300/30 = 10 units

When
three pipes are opened simultaneously then in one hour they will fill,

(15+12-10)
= 17 units

In
12 hours they will fill = 17*12= 204 units

After
12hrs, C will be closed

Time
taken by A& B to fill the remaining tank = 96/27 = 3 15/27 = 3 5/9 hours

Total
time will be = 12 + 3 5/9 = 15 5/9 hours

2). Answer a

C
can empty the tank in =18/60*100= 30 hours

Total
units of work= 360

A’s
one hour work= 360/18= 20units

B’s
one hour work = 360/24= 15 units

C’s
capacity to empty in one hour= 360/30= 12 units

When
three pipes are opened simultaneously then in one hour they will

(20+15-12)=23
units

In
12 hours they will fill= 23*12= 276 units

After
12 hr, C will be closed

Time
taken by A & B to fill the remaining tank = 84/35= 2 2/5 hours

Total
time = 12 + 2 2/5 = 14 2/5 hours

3). Answer b

Three
pipes A, B and C can fill a tank in 8 hours.

A,
B and C’s 1 hour work=1/10

A,
B and C’s 3 hour work= 3/10

Remaining
work= 1 – (3/10) = 7/10

The
remaining part will be filled by A and B in 14 hours. Then,

=
> (7/10) *(A+B) = 14

=
> (A+B)’s whole work= 14*(10/7) = 20 hr

(A+B)’s
1 hour work= 1/20

A,
B and C’s 1 hour work = 1/10

C’s
1 hour work= (A+B+C) – (A+B)

=
> (1/10) – (1/20)

=
> 1/20

C
can fill the tank in 20 hours.

4). Answer c

Total
units of work= 90

A’s
one hour work = 9

B’s
one hour work = 6

C’s
one hour work = 5

Work
done by three pipes in 2 hours = 15 + 14 = 29 units

Work
done in 6 hours= 29*3 = 87 units

Remaining
will be done by pipe A and B = 3/15 = 1/5 hours

Total
time required= 6 1/5 hours = 6 hours 12 mins

5). Answer d

Let
capacity of tank = 90 lit (LCM of 10, 15, 18)

A
fills 90/10 = 9 liter/hour

B
fills 90/15 = 6 liter/hour

C
empties 90/18 = 5 liter/hour

Till
10 am 9*3 + 6*1.5 = 27 + 9 = 36 liters

Remaining
volume to be filled =90 – 36 = 54 liters

After
10 am, when all pipes are opened. 9 + 6 – 5= 10 liters/hr is filled.

Required
time = 54/10 = 5 4/10 = 5 2/5 hour = 5 hour 24 min

6). Answer c

(x-3)/12
+ (x-4)/16 + x/24 =1

(4x
– 12 + 3x – 12 + 2x)/48 = 1

9x
– 24 = 48

9x
= 72

X
= 8 min

7). Answer a

Let
total capacity = 75 litres (LCM of 15 and 25)

A
= 5 litres/min

B
= 3 litres/min

A+B
fill 75 litres

A
can fill 5*5 = 25 litres in 5 min

But
B was closed 5 min before the tank is filled. So A+B together filled (75-25) =
50 litres

50
litres can be filled by A + B in,

=
> (50/8) = 6 1/4

Total
time = 6 1/4 + 5 = 11 ¼ min

8). Answer d

B
is 5/4 times as efficient as A. So,

A
and B’s time =>5 : 4

A
can fill the 3/5 of the tank in 15 min

=>
(3/5) * work = 15 min

=>
Whole work = 25 min

A
takes 25 min to fill the tank, So, B takes,

=>
5’s =25

=>1’s
= 5

B
can fill the tank in, 20 min

B
can fill the tank independently for 10 min only.

B’s
10 min work = 10/20 = 1/2

Remaining
= 1- 1/2 = ½

Half
of the tank will remain incomplete.

9). Answer b

(x
– 4)/15 + (x – 5)/18 + x/20 =1

(12x
– 48 +10x – 50 + 9x)/180 =1

31x
– 98 = 180

31x
= 278

X
= 278/31 = 8 30/31 min

10). Answer c

If
all the pipes are opened simultaneously, then in,

=
> (1/15) + (1/18) – (1/20)

=
> (12 + 10 – 9)/180

=
> 13/180

Required
hours = 180/13 = 13 11/13 hours

11)
Answer b

15/20+x/24=1

18+x=24=>x=6
minutes

12) Answer c

LCM
of 12, 15 and 20 =60 units

Required
no of hours = 60/(5+4-3)=60/6=10 hours

13) Answer b

LCM
of 24 and 16 =48 units

1
cycle (2 hours) = 5 units

9

^{th}cycle (18 hours) = 45 units
19

^{th}hour =2 units
Required
no of hours = 18+1+1/3=19 1/3 hours

14) Answer a

LCM
of 42, 35 and 70 = 210

1
cycle (3 hours) = 2*(5+6) + 3=22-3=19

11

^{th}cycle = 209 units completed
Remaining
= 210-209=1 units

Required
no of hours = 33+1/11=33 1/11

15) Answer e

Required
no of hours = ¼ -1/5 =(5-4)/20=1/20