SBI Clerk and SBI PO Prelims exam are going to be held in the upcoming months. We have already provided you with the PDFs of many topics of Quantitative Aptitude like Simplification/Approximation, Number Series,datainterpretation.important Arithmetic questions to prepare for SBI Clerk and PO Pre exam. Practicing these questions will help you to know about the level of the questions. To increase your speed and accuracy, enhance your calculations.

Follow us on

**TELEGRAM**

__START TEST__1.M and N started a business investing Rs. 12000 and Rs. 16000 respectively. After 6 months, N withdrew half of his investment. If after a year, the total profit was Rs. 5200, what was N’s share?

Rs1850

Rs2455

Rs2360

Rs2600

None

2.A boat running downstream covers 28 kms in 4 hours, while for covering the same distance upstream it takes 7 hours. What is the speed of the boat in still water?

7km/hr

8.5km/hr

6km/hr

5.5km/hr

None

3.The average price of 10 books is Rs.12 while the average price of 8 of these books is Rs.11.75. Of the remaining two books, if the price of one book is 60% more than the price of the other, what is the price of each of these two books?

Rs18, Rs8

Rs15, Rs11

Rs10, Rs16

Rs12, Rs14

None

4.A spider climbed 125/2% of the height of the pole in one hour and in the next hour it covered 25/2% of the remaining height. If pole’s height is 192 m, then the distance climed in second hour is

12m

6m

9m

15m

None

5.A trader earns a profit of 30% after giving a discount of 20% on the marked price. How much percent more than cost price should he mark his marked price?

62 1/2 %

33 1/3%

45%

52%

None

6.Kamlesh picks a letter from the set of English alphabet and finds it to be a consanant. What is the probability that the letter is either M or P?

2/21

3/20

4/21

1/20

None

7.A book consist of 40 pages, 25 line on each page and 27 characters on each line. If this content is written in another note book consisting 30 lines and 25 characters per line then the required no. of pages will how much percent greater than previous pages?

8%

10%

12%

16%

None

8.A metallic sheet is of rectangular shape with dimensions 42 m x 28 m. From each of its corners, a square is cut off so as to make an open box. If the length of the square is 6 m, the volume of the box is:

2880 m 3

2450 m 3

2640 m 3

2340 m 3

None

9.if the compound interest on a certain sum of money for 2 years at 4% per annum be Rs. 2448, what would be the simple interest on the same sum for 2 years at the same rate?

Rs2110

Rs2400

Rs2650

Rs2520

None

10.A bag contains an equal number of one rupee, 50 paise and 25 paise coins. If the total value is Rs. 42, how many coins of each type are there?

32

18

24

28

None

__SOLUTIONS::::::::::::::::::::::::::::::::__**1.Option D**

**Solution:**

**M:N=12000*12 : (16000*6) + (8000*6)**

**12*12 : (96+48)**

**144:144=1:1.**

**N’s share**

**2…….. 5200**

**1 …… ? ==>Rs2600.**

**2.Option D**

**Solution:**

**Downstream speed=28/4=7km/hr**

**Upstream speed=28/7=4km/hr**

**Speed of the boat in still water=(7+4)/2**

**=11/2=5.5km/hr.**

**3.Option C**

**Solution:**

**Total cost of 10 books = Rs. 120.**

**Total cost of 8 books = Rs. 94.**

**The cost of 2 books = Rs. 26.**

**Let the price of each book be x and y.**

**x + y =26**

**Given that the price of 1 book is 60% more than the other price**

**100x+160x=26**

**260x=26**

**X=10**

**then y=26-10=16.**

**4.Option C**

**Solution:**

**Height of the Pole = 192 m.**

**Spider covered in first hour,**

**= 125/2 % of 192.**

**= (125 *192)/(2*100)**

**= 120 m.**

**Remaining pole = 192 – 120 = 72 m.**

**Spider covered in Second hour,**

**= 25/2 % of remaining height.**

**= (25*72)/(2*100)**

**= 9 m.**

**5.Option A**

**Solution:**

**80 ,…….. 130**

**100 ……. ? ==> 650/4**

**%ge increase=650/4 – 100**

**=(650-400)/4**

**=250/4=62 1/2 %.**

**6.Option A**

**Solution:**

**Total consonant=21**

**Get either M or P=1/21+ 1/21**

**=2/21.**

**7.Option B**

**Solution:**

**Let the required number of pages be X.**

**40*25*27 = X*30*25**

**X = 36**

**% increase in number of pages,**

**=(40-36)/40 *100**

**= (4/40)*100 = 10%.**

**8.Option A**

**Solution:**

**l = (42 – 12)m = 30 m, [6+6 = 12] b = (28 -12)m = 16 m,**

**h = 6 m.**

**Volume of the box = (30 x 16 x 6) m cube**

**= 2880 m 3.**

**9.Option B**

**Solution:**

**CI/SI=(200+R)/200**

**2440/SI=204/200**

**SI=Rs2400.**

**10.Option C**

**Solution:**

**Let X coins of each type of there.**

**Total Value = Rs. 42.**

**Now,**

**X + X/2 + X/4 = 42.**

**4X + 2X + X = 42*4.**

**7X = 42*4.**

**X = 24.**