SBI Clerk and SBI PO Prelims exam are going to be held in the upcoming months. We have already provided you with the PDFs of many topics of Quantitative Aptitude like Simplification/Approximation, Number Series,datainterpretation.important Arithmetic questions to prepare for SBI Clerk and PO Pre exam. Practicing these questions will help you to know about the level of the questions. To increase your speed and accuracy, enhance your calculations.

Follow us on

**TELEGRAM**

__START TEST__
1. A shopkeeper is marketing his goods 20% above the cost price of the goods. He gives 20% discount on cash payment, find his gain or loss percent ?

(A) 4% (B) 8%

(C) 3% (D) 18%

(E) None of these

2. A man while sailing his boat downstream takes 3 hours for 48 km while sailing upstream takes 6 hours for same distance. What is the speed of boat?

(A) 18 kmph (B) 14 kmph

(C) 20 kmph (D) 15 kmph

(E) 22 kmph

3. A is 45.45% more efficient than B. B can do a certain work in 54 days. In how much time both of them can complete the same work?

(A) 51 days (B) 38 days

(C) 22 days (D) 15.6 days

(E) None of these

4. Heights of two persons Komal and Kamal are in ratio 1 : 2. Komal's height increases by 10% and the total height of Komal and Kamal together increases by 20%. By what percentage did the weight of Kamal increase?

(A) 10 (B) 0.645

(C) 27.5 (D) 14.75

(E) 15

5. Supreme % discount that Varinder can

provide on his marked price such that Varinder ends up vending at no gain or loss, if he had at beginning tagged his articles up by 28% is

(A) 21.88 (B) 35.76

(C) 17.67 (D) 27.86

(E) 19.07

6. Efficiency of Anil is 80% more than Gulshan and Gulshan takes 45 days to complete a piece of work. Anil started work alone and then Gulshan joined him 9 days before actual completion of work. For how many days Anil worked alone?

(A) 20 (B) 15

(C) 11 (D) 17

(E) 12

7. If area of a semi circle reduces by 64%, then the radius of a circle

(A) Increased by 60% (B) Increased by 40%

(C) Decreased by 36% (D) Decreased by 60%

(E) Decreased by 40%

8. Two flasks hold rum and water mixed

respectively in the ratios of 4 : 5 and 7 : 3.

Calculate the ratio in which these are to be

mixed to get a new mixture in which the ratio of rum to water is 3 : 1

(A) 2 : 1 (B) 3 : 11

(C) 9 : 55 (D) 11 : 3

(E) 55 : 9

9. If a/b = 1, c/d = 2 and e/f = 1/2. Find the

value of df/ce + bf/ae + bd/ac?

(A) 3/2 (B) 5/2

(C) 7/2 (D) 9/2

(E) 1/2

10. The altitude of trapezium is 10 cm and the area of the trapezium is 195 cm2

. If the parallel sides are in the ratio of 5 : 8, find the length of

longer side?

(A) 15 (B) 25

(C) 29 (D) 23

(E) 24

11. Anupriya rows 1200 m in 900 seconds

against the stream and while returning he takes 10 minutes. What is the speed of current?

(A) 6 m/s (B) 5/3 m/s

(C) 39/5 m/s (D) 9 m/s

(E) 15 m/s

__SOLUTIONS:__
1.(A)

Let CP = 100

MP = 120

Discount = 20%

SP = 120*80/100=96

loss% = 4%

2.(C)

Downstream speed = 48/3=16

upstream speed =48/2= = 24

speed of boat = ½*(16+24) = 20

3.(C)

45.45%=5/11

A = 16, B = 11

total unit of work = 11 × 54 unit

So A can complete in =11*54/27=22days

4.

x = 27.5

5.Let CP = 100

MP = 128

He finally sold on so gain no loss which is 100.

At the end the offers a discount of 28 on 128.

D%= 28/128*100=21.88

6.(C)

Anil : Gulshan

9 : 5

Total units of work = 5 × 45 = 225units

They together work for 9 days

9 × 14 = 126units

Remaining unit = 225 – 126 = 99units

Anil work alone for =

99 /9=11 days

7.Old area/new area=100/36

In case of circle, ratio of area’s is equal to the ratio

of their respective radii.

So, Old radius= 10 (As 10*10=100)

New radius= 6

decreased in area =4/10*100=40%

8.

9.

10.Area of trapezium= (sum of parallel side) × h/2

345 = 10/2*S

S = 39 cm

5x + 8x = 39

13x = 39

x = 3

Shorter side=5*3=15

11.

4.

x = 27.5

5.Let CP = 100

MP = 128

He finally sold on so gain no loss which is 100.

At the end the offers a discount of 28 on 128.

D%= 28/128*100=21.88

6.(C)

Anil : Gulshan

9 : 5

Total units of work = 5 × 45 = 225units

They together work for 9 days

9 × 14 = 126units

Remaining unit = 225 – 126 = 99units

Anil work alone for =

99 /9=11 days

7.Old area/new area=100/36

In case of circle, ratio of area’s is equal to the ratio

of their respective radii.

So, Old radius= 10 (As 10*10=100)

New radius= 6

decreased in area =4/10*100=40%

8.

9.

10.Area of trapezium= (sum of parallel side) × h/2

345 = 10/2*S

S = 39 cm

5x + 8x = 39

13x = 39

x = 3

Shorter side=5*3=15

11.