Search here

Breaking

WORD PROBLEMS FOR SBI PO PRELIM 2020



SBI Clerk and SBI PO Prelims exam are going to be held in the upcoming months. We have already provided you with the PDFs of many topics of Quantitative Aptitude like Simplification/Approximation, Number Series,datainterpretation.important Arithmetic questions to prepare for SBI Clerk and PO Pre exam. Practicing these questions will help you to know about the level of the questions. To increase your speed and accuracy, enhance your calculations.

Follow us on TELEGRAM








                           START TEST


1. A train travels for 7 hours at the speed of 27 km/hr. and for 9 hours at the speed of 38 km/hr. At the end of it driver finds he has covered 3/7th of total distance. At what speed the train should travel to cover the remaining distance in 24 hours?

2. How many different words can be formed with the letters of the word "TRANSFER" so that the words begin with 'T'? 

3. A bag contains 5 black and 3 white balls. A second bag contains 4 black and 2 white balls. One bag is selected at random. From the selected bag one ball is drawn. What is the probability that the drawn ball is black ?

4. Two pipes 'A' and 'B' would fill a tank in 36 hours and 45 hours respectively. If both pipes are opened together, find when the first pipe must be closed so that the tank may be just filled in 30 hours ?

5. A shopkeeper buys 5 tables and 8 chairs for Rs.5000. He sells the tables at a profit of 12% and chairs at a loss of 8%. If his total gain is Rs.80 then what price does he pay for a table and a chair ?

6. Population of a city is 1.2 lakh. If the population of male increases by 5% and the female by 10%, the population will be 1.2835 lakh. What is the number of female in the city ?

7. A shopkeeper marks his goods 20% above the cost price but give 11% discount on it. If he sells the article for Rs.1575.30 then what is the cost price ?

8. If Rs. 6200 amounts to Rs. 8804 in 3 years 6 months, what will Rs. 7800 amount to in 4 years 6 months at the same rate percent per annum?

9.The compound interest on a certain sum of money for two years at 8% p.a. is Rs. 499.20. What will be the simple interest at the same rate and for the same time period?

10.Certain number of persons can do a work in 50 days. If there were 7 persons more the work could be finished in 14 days less. How many persons were there initially?

11.In an election between two candidates, one got 55% of the total valid votes, 20% of votes were invalid. If the number of votes was 7500, what was the number of valid votes, 2nd candidate got?

12.. A bag contains 2 yellow, 3 green and 2 blue balls. Two balls are drawn at random, what is the probability that none of the balls drawn is blue?

13. The ratio of height and diameter of a cylinder is 2 : 3. Find the ratio of its volume and curved surface area of radius 6 cm?


14. How many bricks are needed to complete a wall 15 m × 12 m × 10 cm. using bricks 24 cm × 25 cm × 10 cm. thick if 1/3 rd of the wall is already built?




SOLUTIONS:

1.Answer:
Let the total distance is ‘x’ = 3x/7 = (7×27) + (9×38)= 531
x = (531 × 7)/3 = 1239 km.
Remaining distance = 1239 - 531 = 708 km. 
Speed = (708/24) = 29.5 km/hr

2.
Answer:
First letter ‘T’ is fixed, so remaining ‘7’ letters can be 
filled in 7!/2 ways as the letter ‘R’ comes twice.
Total arrangements = 7!/2 = 2520

3.Answer:
Probability of selecting first bag = 1/2 and probability 
of drawn ball is black is 5c1 / 8c1 = 5/8
P (E1
) = (1/2) ×(5/8), similarly P (E2
) = (1/2) ×(4/6) 
P (E) = (5/16) + (1/3) = (15+16)/48 = 31/48

4.Answer:
Let the first pipe is closed after ‘t’ hours.
(t/36) + (30/45) = 1, (t/36) = 1- (2/3) = 1/3
t=36× (1/3) = 12 hours.

5.Answer:
Let the price of a table is ‘x’ and chair is ‘y’
5x + 8y = 5000 (I)
12% of 5x = 5x × (12/100) = 3x/5
and 8% of 8y = (16y/25)
= (3x/5) – (16y/25) = 80 
15x – 16y = 2000 (II)
Solving equn (I) and (II) x = 480 and y = 325

6.Answer:
Let the population of female is ‘x’.
Population of male = 1.2 – x = (110x/100) + [(105/100) (1.2 - x)] = 1.2835 
110 x + 126 - 105x = 128.35
5x = 128.35 - 126 = 2.35
x = (2.35/5) = 0.47lakh = 47000

7.Answer:
Let the cost price is ‘x’
x ×(120/ 100) × (89/100) = 1575.3
x = (157530 × 100) / (120×89) = 1475

8.Answer:
S.I. = 8804 - 6200 = 2604
r = (2604 × 100) / (6200 × 3.5) = 12% p.a
Now for Rs. 7800, S.I. = (7800 × 4.5 × 12)/100 = 4212
Req. amount = 7800 + 4212 = 12012

9.Answer:
P[1 +( 8/100)]2
– P = 499.20 
P (27/25)2
– P = 499.20
P (729-625) / 625 = 499.20
P = (499.20 × 625) / 104 = 3000
S.I = (3000 × 8 × 2) / 100 = 480

10.Answer:
Let the original number of men ‘x’
7 person (50 - 14 = 36) days work = x persons 14 days work 
x = (7 × 36)/14 = 18

11.Answer:
Valid votes = 80% of 7500 = 6000
2nd candidates got = 45% of 6000 = 2700

12.Answer:
Total Balls = 2+3+2 = 7
2 balls drawn should not be blue à except blue, total is 5, so 5
c2 out of total 7C2
so required probability = (5c2)/( 7C2) = 10/21

13.Answer:
h:d = 2:3 => h:2r = 2:3
=> h/12 = 2/3 = 8
=> Volume/C.S.A = (πr2h)/(2πrh)
=> 6/2 = 3/1 or 3:1

14.Answer:
(1500×1200×10)/(24×25×10) = 3000
Since 1/3 rd is built, so required bricks = (2/3) × 3000 = 2000