We brings you daily Current affairs, daily Current Affairs Quiz, weekly Current Affairs, weekly Current Affairs Quiz to enhance your preparation for upcoming exams. We also provide articles related to quant, reasoning, English, ssc etc .

Search here

Breaking

QUANT PRACTICE SET 23 FOR SBI PO PRELIMS 2020



SBI Clerk and SBI PO Prelims exam are going to be held in the upcoming months. We have already provided you with the PDFs of many topics of Quantitative Aptitude like Simplification/Approximation, Number Series,datainterpretation.important Arithmetic questions to prepare for SBI Clerk and PO Pre exam. Practicing these questions will help you to know about the level of the questions. To increase your speed and accuracy, enhance your calculations.

Follow us on TELEGRAM








                           START TEST


1.A shopkeepers give a discount of 40% on MRP and further he gives another discount of 25% on cash paymentA shopkeepers give a discount of 40% on MRP and further he gives another discount of 25% on cash payment. Find the total equivalent discount.. Find the total equivalent discount.
1.  45%
2.  65%
3.  55%
4.  60%
5.  58%

2.In a partnership A & B invest Rs. 8000 & Rs. 14000 respectively. After 6 months, C replace B with the amount which is half of B. At the end of the year, the profit share of C is Rs.2450. Find the total profit in the partnership.
1.  Rs. 13560
2.  Rs. 12950
3.  Rs. 12480
4.  Rs. 11575
5.  None of these

3.Efficiency of Anand is 50% more than Urmila and Urmila takes 21 days to complete a piece of work. Anand started work alone and then Urmila joined him 6 days before the actual completion of work. For how many days Anand worked alone ?
1.  3
2.  4
3.  5
4.  6
5.  7

4.
16, 8, 8, 12, ?, 60
1.  24
2.  28
3.  32
4.  48
5.  58

5.
x² – 11x + 30 = 0
y² – 15y + 56 = 0

1.  x > y
2.  x < y
3.  x ≥ y
4.  x ≤ y
5.  x = y or there is no relationship



6.What is the difference between the average number of laptops sold by company A and company C in all the given months?
1.  875
2.  750
3.  850
4.  675
5.  650

7.The average number of laptops sold by company A in July, August and September are how much percent more or less than the average number of laptops sold by company B in August, September and October?
1.  100/17 % more
2.  100/17 % less
3.  200/17 % more
4.  175/34 % less
5.  125/34 % less

8.By how much percent the total sale of laptops for companies A, B and C in October increased from the total sale of laptops for these companies in July (approximately)?
1.  26 %
2.  29 %
3.  35 %
4.  40 %
5.  25 %

9.In November 2018, the sale of laptops for company B increased by 30% from the previous month. Find the average number of laptops sold by company B from July to November?
1.  2320
2.  2500
3.  1875
4.  2350
5.  2450

10.In which month the percentage increase in the sale of laptops for company C is maximum from the previous month?
1.  August
2.  September
3.  October
4.  July
5.  None of these


::::::::::::::::SOLUTIONS::::::::::::::::::::

1.Answer – 3) 55%
Explanation
Let as consider MRP = 100
40 % discount = 60
And further 15 % discount = 45
So total discount = 40 +15 = 55 %

2.Answer – 2) Rs. 12950
Explanation
Ratio of the partnership
A:B:C = 16:14:7
7/37x = 2450
X = 12950

3.Answer – 2) 4
Explanation :
Urmila takes 21 days for complete work
Time taken by Anand of complete work = 21× 100/150 = 14days
Let total work is LCM of 14 and 21 = 42
Per day work of Urmila = 42/21 = 2
Per day work of Anand = 42/14 = 3
They both together worked for 6 days
Hence work done in 6 days = 6× (2+3) = 30
Work which anand did alone = 42-30 = 12
Anand worked alone for 12/3 = 4 days

4.Answer – 1) 24
Explanation
16 x .5 = 8
8 x 1 = 8
8 x 1.5 = 12
12 x 2 = 24
24 x 2.5 = 60

5.Answer – 2) x < y
Explanation
X = 6, 5
Y= 8, 7

6.Answer- 5) 650
Explanation- Total number of laptops sold by company A = 7600
Average number of laptops sold by company A= 7600/4 = 1900
Total number of laptops sold by company C = 1250
Required difference = 1900 – 1250 = 650

7.Answer- 2) 100/17 % less
Explanation: Average number of laptops sold by company A in July, August and September = (1500 + 1800 + 2300)/3 = 5600/3
Average number of laptops sold by company B in August, September and October = (1600 + 1850 + 2500)/3 = 5950/3
Difference = 5950/3 – 5600/3 = 350/3
Required percentage = 350/3/5950/3×100 = 100/17 % less

8.Answer- 2) 29%
Explanation:
Total sale in July = 1500 + 2400 + 800 = 4700
Total sale in October = 2000 + 2500 + 1550 = 6050
Required percentage = (6050 – 4700)/4700×100 = 29% (approximately)

9.Answer- 1) 2320
Explanation- laptops sold by company B in November= 2500 + 30% of 2500 = 3250
Required average = (3250 + 2500+1850 + 1600 + 2400)/5 = 2320

10.Answer- 1) August

Explanation- percentage increase in August from July = 400/800×100 = 50%

Percentage increase in September from August = 250/1200×100 = 20.83%

Percentage increase in October from September = 100/1450×100 = 6.8%

Therefore, the percentage increase in August from July is maximum.