Search here

Breaking

Quant practice set 14 for SBI PO PRELIM 2020



SBI Clerk and SBI PO Prelims exam are going to be held in the upcoming months. We have already provided you with the PDFs of many topics of Quantitative Aptitude like Simplification/Approximation, Number Series,datainterpretation.important Arithmetic questions to prepare for SBI Clerk and PO Pre exam. Practicing these questions will help you to know about the level of the questions. To increase your speed and accuracy, enhance your calculations.

Follow us on TELEGRAM








                           START TEST


1.The ratio between the rates of travelling of A and B is 3:5 and therefore A takes 12 min. more than the time taken by B to reach a destination, if A had walked at thrice the speed, he would have covered the distance in?
1.  10 minutes
2.  15 minutes
3.  20 minutes
4.  25 minutes
5.  24 minutes

2.Cards are taken numbered from 1 to 35. Two cards are drawn one after the other without replacement. Find the probability that one card is divisible by 8 and other is divisible by 5.
1.  4/175
2.  2/ 175
3.  4/85
4.  2/85
5.  11/35

3.There are 240 boys and 220 girls in a class. In an examination, an equal number of boys and girls failed. If the number of boys passed is 1.2 times the number of girls passed, then find out the total number of boys and girls failed?
1.  220
2.  200
3.  260
4.  240
5.  180

4.A person buys a commodity on a 15% discount on the labelled price. He sold the commodity for Rs. 4303 gaining 30% profit on its cost price. Find the (approximate) labelled price of the commodity.
1.  Rs. 3600
2.  Rs. 3700
3.  Rs. 3800
4.  Rs. 3900
5.  Rs. 4000

5.X is 48 years old. If X’s age is 20% greater than that of Y then by how much percent is Y’s age less than X’s age?
1.  16.66%
2.  20%
3.  15%
4.  16%
5.  18%

6.Two taps A and B can fill a tank in 6 hrs and 15 hrs respectively and a third tap C empty the tank in 45 hrs when all three are opened together then the tank will be filled in how many hrs?
1.  80/19 hours
2.  90/19 hours
3.  5 hours
4.  100/19 hours
5.  85/19 hours

7.A train crosses a platform in 35 seconds and a pole in 20 seconds respectively. If the length of the train is 280m. Find the length of the platform.
1.  190m
2.  200m
3.  210m
4.  220m
5.  230m

8.In a mixture of milk and water, the ratio of milk and water is 14:3. If 51 liters of mixture is taken out and 15 liters of water is added to it. Now in that mixture water quantity is 30%. Then find the mixture quantity in original.
1.  128 litres
2.  144 litres
3.  132 litres
4.  135 litres
5.  136 litres

9.The time taken for covering a distance of ‘X’ Km by downstream is equal to ‘X-12’ by covering upstream. Upstream speed is less than 4 km/hr than that of downstream. If the speed of the boat in still water is 12 km/hr. What is the value of ‘X’?
 1. 42
2.  36
3.  28
4.  48
5.  30

10.B is 25% more efficient than A. B started the work & do it for x days. And then B is replaced by A. And A completed the remaining work in x+7 days. The ratio of work done by A to B is 3:2. In how many days A & B working together can complete the whole work?
1.  10 days
2.  80/9 days
3.  40/3 days
4.  100/9 days
5.  25/3 days

SOLUTIONS:


1Answer: 1) 10 minutes
Explanation:
Given, the ratio of speed of A and B= 3:5, Ratio of time taken will be 5:3, Difference of time is (5-3)= 2, (here 2 = 12minutes)
Therefore, 1 =6 minutes
Therefore, time taken by A to complete the distance = 5*6 = 30 minutes

Hence, A will cover the same distance with thrice its speed in 10 minutes

2.Answer: 3. 4/85
Explanation:
Cards which are divisible by 5 from number 1 to 35 are 7
Cards which are divisible by 8 from number 1 to 35 are 4
If first card is divisible by 8 and second by 5,
Probability of first card being divisible by 8 = 4/35
Probability of second card being divisible = 7/34 (without replacement)
Probability =(4/35)*(7/34) = 2/85
If first card is divisible by 5 and second card is divisible by 8,
Probability of first card being divisible by 5 = 7/35
Probability of second card being divisible by 8 = 4/34(without replacement)
Probability =(7/35)*(4/34) = 2/85
Total Probability = 2/85+2/85 = 4/85

3.Answer: 4. 240
Explanation:
Let the number of boys failed = x, no. of girls failed = x
Number of boys passed = (240-x) and number of girls passed = (220-x)
According to question,
(240-x) = 1.2(220-x)
240-x = 264 – 1.2x
X = 120
Total number of boys and girls failed = x+x = 120+120 = 240

4.Answer: Rs. 3900
Explanation:
Let the cost price of the commodity = 100x
Selling price = 130% of 100x = 130x
130x = 4303
X =33.1
100x = 3310
CP = 85% of MP
3310 = 85/100 * MP
MP = 331000/85 =Rs. 3900

5.Answer: 1) 16.66%
Explanation:
Age of x = 120% of age of y
48 = 120% of y
y = (48*100)/120 = 40
Required %age = (48-40)/48 = 8/48 = 1/6 (16.66%)

6.Answer: 2) 90/19 hours
Explanation:
Let the capacity of tank is LCM of 6, 15 and 45 = 90k
Tank filled per hour by A = 90/6 = 15k
Tank filled per hour by B = 90/15 =6k
Tank emptied per hour by C = 90/45 = 2k
Tank filled per hour by all three taps = 15k+6k-2k = 19k
Time taken by all to fill the tank = 90/19 hours

7.Answer: 3) 210m
Explanation:
Let the speed of train is “s”
Distance = Speed*time
280 = s*20
s = 14m/s
Let the length of platform = x
(x+280) = 14*35
X = 210

8.Answer: 5) 136 litres
Explanation:
Let the total quantity = 17x
Quantity of milk = 14x and quantity of water = 3x
when 51 liters is taken out, 51*(14/17) = 42 will be milk and 51*(3/17) = 9 will be water
According to question,
(14x-42) / (3x-9+15) = 7/3
(14x-42) / (3x+6) = 7/3
(14x-42) / (x+2) = 7/1
14x-42 = 7x+14
x =8
Mixture quantity in original = 17*8 = 136 liters

9.Answer: 1. 42
Explanation:
Let the speed of current is “c”
Downstream speed = 12+c and upstream speed =12-c
According to question,
12+c – (12-c) = 4
C =2
Also,
X/ (12+c) = (X-12)/(12-c)
X/14 = (X-12)/10
10X = 14X-14*12
X= 42 km

10.Answer: 4. 100/9 days
Explanation:
Given, the ratio of work done by A to B is 2:3.
Let the work done by A per day = 4p
Work done by B per day = 125% of 4p = 5p
Work done by B in x days = 5p*x
Work done by A in x+7 days = 4p*(x+7)
According to question,
4p*(x+7)/5p*x = 3/2
x = 8
work done by B = 5p*8 = 40p , work done by A = (3/2)*40 = 60p
Total work = 40p+60p = 100p
Combined efficiency of A and B = 4p+5p = 9p
Time taken = 100p/9p = 100/9 days