We brings you daily Current affairs, daily Current Affairs Quiz, weekly Current Affairs, weekly Current Affairs Quiz to enhance your preparation for upcoming exams. We also provide articles related to quant, reasoning, English, ssc etc .

Search here

Breaking

DATA INTERPRETATION FOR SBI PO PRELIM 2020




SBI Clerk and SBI PO Prelims exam are going to be held in the upcoming months. We have already provided you with the PDFs of many topics of Quantitative Aptitude like Simplification/Approximation, Number Series,datainterpretation.important Arithmetic questions to prepare for SBI Clerk and PO Pre exam. Practicing these questions will help you to know about the level of the questions. To increase your speed and accuracy, enhance your calculations.

Follow us on TELEGRAM








                      START TEST


Q (1-5) The following pie chart shows the percentage distribution of employees working in company A in different cities and the second pie chart shows the percentage distribution of employees who are above the age of 50.



1.Total number of employees working in Mumbai and Delhi who are below the age of 50 is:
1.  3250
2.  3145
3.  3340
4.  3075
5.  3375

2.The number of employees who are above the age of 50 in Chennai are how much percent of the number of employees working in Kolkata?
1.  11 %
2.  55/4%
3.  45/4 %
4.  49/4 %
5.  12 %

3.A new office is opened in Jaipur in which the number of employees is 75% of the total number of employees working in Delhi and Mumbai. Also the number of employees below the age of 50 is 700% more than the number of employees above the age of 50 in Chennai. How many employees are above the age of 50 in Jaipur?
1.  840
2.  880
3.  920
4.  750
5.  919

4.Due to the massive loss to the company the office in Chennai has to be shut down and the employees were shifted to the offices of Delhi and Mumbai. 20% of the employees above the age of 50 in Chennai went to Delhi and the rest of them went to Mumbai. How many employees now are above the age of 50 in Mumbai?
1.  753
2.  780
3.  785
4.  760
5.  771

5.Adding to the information given in question number 4, if 60% of the employees in Chennai went to Delhi, the number of employees who are below the age of 50 in Delhi after the shift is:
1.  1850
2.  1866
3.  1886
4.  1855
5.  1906


Directions (6 -10): The line graph shows the data of five sellers selling an item(in units) on Monday and Tuesday.















6.The number of items sold by A and C together is how much more or less then items sold by B and D together on both days?
1.  250
2.  280
3.  300
4.  320
5.  350

7.What is the average number of items sold by all five sellers on Monday?
1.  298
2.  305
3.  280
4.  300
5.  315

8.Items sold by B and C on Tuesday together is what % more than same sellers on Monday together?
1.  25%
2.  30%
3.  20%
4.  15%
5.  24%

9.Find the difference between items sold by B, D, E on Monday together items sold by B and E on Tuesday together?
1.  150
2.  180
3.  160
4.  120
5.  200

10.Items sold On Monday by C and E together is approximately what percentage of total items sold by A and B together on Tuesday?
1.  71%
2.  80%
3.  55%
4.  85%

5.  65%

SOLUTIONS:

1.Answer-2) 3145
Explanation- Total number of employees working in Delhi and Mumbai = 50% of 8000 = 4000
Total number of employees above the age of 50 in Delhi and Mumbai = 57% of 1500 = 855
Required number of employees = 4000 – 855 = 3145

2.Answer-3) 45/4 %
Explanation- The number of employees working in Kolkata = 30% of 8000 = 2400
Number of employees above the age of 50 in Chennai = 18% of 1500 = 270
Required percentage = 270/2400 × 100 = 45/4 %

3.Answer- 1) 840
Explanation- Total number of employees in Delhi and Mumbai together = 50 % of 8000 = 4000
Number of employees in Jaipur = 75 % of 4000 = 3000
Number of employees below the age of 50 in Jaipur = 270 + 700% of 270 = 2160
Required number = 4000 – 2160 = 840

4.Answer- 5) 771
Explanation- Employees above the age of 50 before the shift in Mumbai = 37% of 1500 = 555
No of employees above the age of 50 added to office in Mumbai = 80% of 18% of 1500 = 216
Required no = 555 + 216 = 771

5.Answer- 2) 1866
Explanation: The number of employees below the age of 50 before the shift in Delhi = 15% of 8000 – 20% of 1500 = 1200 – 300 = 900
The no of employees shifted to Delhi = 60% of 20% of 8000 = 960
Employees above the age of 50 who went to Delhi = 20% of 18% of 1500 = 54
Employees below the age of 50 who went to Delhi = 960 – 54 = 906
Required number = 960 + 906 = 1866

6.Answer – 2) 280

7.Answer – 1) 298
Explanation
1490/5 = 298

8.Answer – 3) 20%

9.Answer – 4) 120

10.Answer – 1) 71%