Search here

Breaking

Word problems for SBI PO PRELIM 2020



SBI Clerk and SBI PO Prelims exam are going to be held in the upcoming months. We have already provided you with the PDFs of many topics of Quantitative Aptitude like Simplification/Approximation, Number Series,datainterpretation.important Arithmetic questions to prepare for SBI Clerk and PO Pre exam. Practicing these questions will help you to know about the level of the questions. To increase your speed and accuracy, enhance your calculations.

Follow us on TELEGRAM








START TEST

1. Average age of Harish and nithish before 3 years was 24 years. Sum of present Ages of Harish, Nithish and kajol is 84 years. then What is sum of ages of Harish and Kajol, 5 years ago, if Harish and nithish
present age will be in the ratio of 5:4?
(a).54years (b).55years (c).50 years (d).65 years (e).None of these

2.A started a business with an investment of 25,000 and after the three B joined with an investment of 35,000 and A withdraws 5,000. C invested 40000 for last 3 month. What is profit earned by B at the end of
the year if the total profit is 7500?
(a). Rs.3375 (b).Rs.2625 (c).Rs. 1000 (d).Rs.3625 (e).None of these

3. What is the probability of choosing 2 face cards in that at most one card is black?
(a).1/26 (b).1/13 (c).1/12 (d) .1/52 (e).None of these 

4. Marked Price of an article gives 30% of profit in its cost price. if Shopkeeper gives 10%, 15% successive discount on the article, he sold the article at Rs.1989. Then What is the selling price of an article if he sells
the article at 115% of original cost price?
(a).Rs.1750 (b).Rs.2250 (c). Rs.2000 (d).Rs.2300 (e).None of these

5. A can complete the work in 12 days and B can complete the same work in 20 days .A and B started thew and worked for 5 days. Remaining work is completed by C in 5 days. Then what is the time taken by
all together to complete the work?
(a).5 days (b).6 days (c).7 days (d).8 days (e).None of these

6.A completes his walking on circular ground by 36 minutes and B completes his walking on another circular ground by 90 minutes. The total length of Ground 1 is 3/5 times of the total length of Ground 2.
Find the speed ratio of B to A?
(a). 2:3 (b).3:2 (c) 4:1 (d) 1:4 (e).None of these

7.6 unbiased coins are tossed and what is the probability of getting more or equal heads than tails (without repetition?
(a).11/32 (b).21/32 (c).25/32 (d).13/64 (e).None of these

8.The compound interest for principle X is 1025for 2 years and the simple interest on same principle is 1000. In same way, the rate of interest and no. of year is calculated, now What will be the principle for Simple interest of 1500?
(a).2500 (b).3500 (c).3750 (d). 4000 (e).None of these

9. In a container there is 160 liter of mixture of milk and water. the respective ratio milk to water is 5: 3. 40liter of mixtures is taken out and replaced with pure milk. Then what is the new ratio of milk to water?
(a).9:25 (b).23:9 (c) 9:23 (d) 25:9

9) A man rows to a place 120 km distance and come back in 8 hours. He finds that he can row 20 km with the stream in the same time as 12 km against the stream. The rate of the stream is?
a) 12 km/hr b) 8 km/hr c) 10 km/hr d) 16 km/hr e) None of these 

10) Manoj got 42 % of marks in the examination and failed by 27 marks. Another student Preetha got 57 % of marks and got 18 more than the passing marks. Find the passing percentage in the examination?
a) 51 % b) 43 % c) 55 % d) 48 % e) None of these 

11) Mano sold a book at a loss of 13 %. If he had sold that book for Rs. 84 more, he would have gained 15 %. Find the selling price of the book to get a profit of 20 %?
a) Rs. 360 b) Rs. 420 c) Rs. 480 d) Rs. 500 e) None of these 

12) A certain sum is divided among A, B and C in such a way that, A gets 120 more than two-fifth of the sum. B gets 190 less than one-fourth of the sum and C gets Rs. 420. What is the 65 % of the total sum?
a) Rs. 650 b) Rs. 500 c) Rs. 400 d) Rs. 525 e) None of these 

13) A can do 1/3 of the work in 5 days, B can do 2/5 of the work in 10 days. Then in how many days both of them together can do the work?
a) 7 ¾ days b) 8 5/6 days c) 10 7/9 days d) 9 3/8 days e) None of these 

14) The simple interest accrued on an amount of Rs. 15,000 at the end of two years is Rs. 2400. What would be corresponding Compound Interest?
a) Rs. 2496 b) Rs. 2512 c) Rs. 2538 d) Rs. 2474 e) None of these

SOLUTIONS:

1.Ans: C
Sol:
Sum of present age of Harish and nithish = 24*2 +6 = 54
Present Age of Kajol = 84-54 = 30 years
Present Age of Harish = (54/9) * 5 = 30 years
Sum ages of kajol and Harish, 5 years ago = 25+25 = 50 years.

2.Ans: B
Sol:
A: B: C = (25000*6 +20000*6): (35000 *6): (40000*3)
= 270000:210000:120000 =27:21:12 = 9:7:4 
Profit earned by B = (7500/20) * 7 = RS. 2625

3. Ans: A
Sol:
total face card = 12, in that 6 is red and 6 is black = 6C2 + (6C1 * 6C1) =
= 15 +36 = 51
Total probability = 52C2 = 26*51
Possible probability = 51/ 26*51 = 1/26.

4.Ans: D
Sol:
Let us assume the original c.p of an article = X
Selling Price = X+ (30/100) X=1.3X
Successive discount = 1.3X * (90/100) * (85/100) = 0.9945 X
0.9945X = 1989
X = 2000
Selling price = 115/100 * c.p = 115/100 * 2000 =2300.

5. Ans: A
Sol:
A = 12 days; B= 20days
Total Work = 60w
one day work 
A=5 w/d
B= 3 w/d
total one day work = 8 w/d
5 days = 8*5 = 40w
Remaining Work = 20w
20w=5d
4 works = 1day 
60w =?
c = 15 days
Total work can be done by all together 
in (total one day work) = 5+3 +4 =12 work/ days
total days taken = 60/12 = 5days.

6. Ans: B
Sol:
Lets the length of ground 2 is X
Ground 1 = 3/5 X
speed of B to A = 3x/5 /36: x7/90 = 3x/180: x/90 =x/60: x/90
 =90:60 = 3:2

7.Ans :B
sol:
total number of possibilities = 26 =64
Number of tails and head can be taken as (6,0), (5,1), (4,2) (3,3) respectively
N (E) = 6C6 +6C5+6C4+6C3 =1+6 +15+20 = 42
P (E) = 42/64 =21/32

8.AnsC
Sol:
difference in interest = 1050-1000 = 25
interest in SI for one year = 1000/2 =500
Interest percentage rate = 500/25 = 20%
1500 = (2*20*x) /100
X= Rs.3750

9.Ans: B
sol:
remaining milk =120 liters
milk: Water = 5: 3 = 75:45
After adding 40 liters of pure milk = 115:45 =23:9

10.Answer: b)
Explanation:
Speed of downstream = 20/x
Speed of upstream = 12/x
120/(20/x) + 120/(12/x) = 8
6x + 10x = 8
16x = 8
X = 1/2
So, Speed of downstream = 40 km/hr, Speed of upstream = 24 km/hr.
Rate of the stream = ½*(Speed of downstream - Speed of upstream)
= > ½*(40 - 24)
= > 1/2 * 16 = 8 km/hr

11.Answer: a)
Explanation:
Let the total marks be x,
Here passing mark is equal. So,
42 % of total marks + 27 = 57 % of total marks – 18
27 + 18 = (57 % - 42 %) of total marks
45 = 15 % of total marks
(15/100)*x = 45
X = 45*(100/15) = 300
Pass mark = (42/100)*300 + 27 = 126 + 27 = 153
Pass % = (153/300)*100 = 51 %

12. Answer: a)
Explanation:
Let the cost price be Rs. X,
X*(87/100) + 84 = x*(115/100)
(115x/100) – (87x/100) = 84
28x/100 = 84
X = 84*(100/28)
X = 300
Cost price = Rs. 300
Selling price = 300*(120/100) = Rs. 360

13. Answer: a)
Explanation: 
Total sum = X = A + B + C 
A= (2/5)*X + 120 
B = X/4 - 190 
C = 420 
Total sum(X) = (2X/5) + 120 + (X/4) - 190 + 420 
X= (8X + 5X)/20 + 350 
X – (13x/20) = 350 
7x/20 = 350 
X = 1000 
65 % of the total sum 
= > 1000*(65/100) = Rs. 650

14. Answer: d)
Explanation:
A can do the work in,
= > (1/3)*work = 5
= > Whole work = 15 days
B can do the work in,
= > (2/5)*work = 10
= > Whole work = 25 days
(A + B)’s one day work = (1/15) + (1/25) = 40/(15*25) = 8/75
(A + B) can do the work in, 75/8 = 9 3/8 days

15.Answer: a) 
Explanation: 
S.I = PNR/100
2400 = (15000*2*R)/100
R = (2400*100)/30000
R = 8 %
Corresponding CI:
15000*(8/100) = 1200
16200*(8/100) = 1296
C.I = 1200 + 1296 = Rs. 2496