SBI Clerk and SBI PO Prelims exam are going to be held in the upcoming months. We have already provided you with the PDFs of many topics of Quantitative Aptitude like Simplification/Approximation, Number Series,datainterpretation.important Arithmetic questions to prepare for SBI Clerk and PO Pre exam. Practicing these questions will help you to know about the level of the questions. To increase your speed and accuracy, enhance your calculations.

Follow us on

**TELEGRAM**

__START TEST__

**1.√(3249 ) + √2809 + √(? ) = 125**

1. 15

2. 115

3. 225

4. 215

5. 55

2.?= 20% of √(24×10+7×6×5+175)

1. 5

2. 1

3. 25

4. 625

5. 125

3.5, 45, 82, 113, 135, (?)

1. 147

2. 148

3. 146

4. 145

5. 149

4.1000, -24, 232, (?), 184, 180

1. 160

2. 164

3. 166

4. 168

5. 172

5.

x2+30x+225 = 0

y2+4x –165 = 0

1. x > y

2. x ≥ y

3. x = y or relationship can’t be determined.

4. x < y

5. x ≤ y

6.

3x2-20x+25 = 0

5y2 – 32x + 35 = 0

1. x > y

2. x ≥ y

3. x = y or relationship can’t be determined.

4. x < y

5. x ≤ y

7.In a team of 6 batsmen and 5 all-rounders, each batsman scored runs that are 250% of the total number of batsmen and each all-rounder scored runs that are 80% of the total number of all-rounders. How many runs were scored by all?

1. 100

2. 110

3. 120

4. 125

5. 90

8.5 years ago, Satyam’s age was 4/5 times of that of Ravi. 6 years hence, Satyam’s age will be 5/6 times that of Ravi. What is the present age of Ravi?

1. 55 years

2. 60 years

3. 66 years

4. 50 years

5. 44 years

9.Jar A is sold at 18% profit & both Jars have the same cost price, if overall profit is 16%, and if Jar B is sold at Rs.70 more then find the cost price of Jar A.

1. Rs. 500

2. Rs. 600

3. Rs. 700

4. Rs. 800

5. Rs. 400

10.28 men can complete a work in 45 days, 35 men start work and work for x days after that 15 more men joined them and complete remaining work in 15(2/5) days, find the value of x.

1. 11

2. 12

3. 13

4. 14

5. 15

11.A mixture of milk and water has 30% water, 80 litre mixture is removed, then milk becomes 64 litres more than water in remaining mixture. Find initial milk.

1. 155 litres

2. 160 litres

3. 164 litres

4. 168 litres

5. 172 litres

12.The perimeter of a rectangle is 74 cm and its breadth is 5 cm less than length. An equilateral triangle has side same as the breadth of the rectangle. Area of the equilateral triangle is

1. 96√3

2. 48√3

3. 72√3

4. 36√3

5. 64√3

13.The following question is accompanied by two statements (l) and (ll). You have to determine which statement (s) is/are sufficient to answer the question.

What is the amount after fourth year?

(l) The principal amount is Rs 3500 and amount after second year is Rs 4007.15.

(ll) The amount after first year is Rs 3745 and amount after third year is Rs 4287.6505.

1. (ll) alone

2. (l) alone

3. Either (l) alone or (ll) alone

4. (l) and (ll) together.

5. Neither (l) nor (ll)

14. Compare the numerical values of the following quantities and choose the correct option.

Quantity 1- The average speed of the bus in the whole journey (in km/h). A bus goes from A to B with the speed of 25km/h and then returns from B to A with the speed of 35km/h.

Quantity 2- 20

1. Quantity 1 < quantity 2

2. Quantity 1 > quantity 2

3. Quantity 1 = quantity 2

4. Quantity 1 ≤ quantity 2

5. Quantity 1 ≥ quantity 2

15.Which number is wrong according to the sequence of the given number series?

13, 18, 27, 40, 63, 98

1. 98

2. 40

3. 18

4. 27

5. 63

**:**

__SOLUTIONS__1.Answer: 3) 225

Explanation:

√(3249 ) + √2809 + √(? ) = 125

57 + 53 + √(? ) = 125

110 + √(? ) = 125

√(? ) = 15

?= 225

2.Answer: 1) 5

Explanation:

20% of √(24×10+7×6×5+175)

20% of √(240+210+175)

20% of √625

20% of 25

20/100* 25 =5

3.

4.Answer: 4. 168

Explanation:

1000 – 45 = -24

-24 + 44 = 232

232 – 43 = 168 (answer)

168 + 42 = 184

184 – 41 = 180

5.Answer: 5. x ≤ y

Explanation:

x2+30x+225 = 0

x2+15x + 15x +225 = 0

x(x+15) +15(x+15) = 0

x = -15, -15

y2+4x – 165 = 0

y2+ 15x-11x – 165 = 0

y(y+15) -11(y+15) = 0

y =11, -15

6.Answer: 3. x = y or relationship can’t be determined.

Explanation:

3x2-20x+25 = 0

3x2-15x-5x+25 = 0

3x(x-5) -5(x-5) = 0

x = 5/3, 5

5y2 – 32y + 35 = 0

5y2 – 25y-7y+ 35 = 0

5y(y-5) -7(y-5) = 0

y =7/5, 5

7.Answer: 2. 110

Explanation:

250% of the total number of batsmen = 250% of 6 = 15

And 80% of the total number of all-rounders = 80% of 5 = 4

Total runs scored by batsmen = 6*15 = 90

Total runs scored by all-rounders = 5*4 = 20

Total = 110 runs

8.Explanation:

5 years ago, let the age of Ravi was 5x, age of Satyam = 4/5*5x = 4x

6 years hence, there age will be 5x+11 and 4x+11

According to question,

(4x+11) = 5/6* (5x+11)

24x +66 = 25x +55

X = 11

Present age of Ravi = 5x + 5 = 5*11 +5 = 60 years

9.Answer: 1) Rs. 500

Explanation:

Let the cost price of each Jar is Rs. 100x

Total CP = 200x

Since overall profit is 16%

Sum of SP of both the jars = 116% of 200x = 232x

SP of jar A = 118% of 100x = 118x

SP of jar B = 232x – 118x = 114x

Since jar B is sold at Rs. 70 more

114x -100x = 14x

14x = 70

X = 5

Cost price of jar A = 100*5 = Rs. 500

10.Answer: 4) 14

Explanation:

Let the total work is 28*45 = 1260

Work done by 35 men is x days = 35x

Work done by (35+15) men in 15(2/5) days = 50 * 77/5 = 770

Since the work is completed,

35x + 770 = 1260

X = 14

11.Let the initial amount of milk in the mixture is 7x, and initial amount of water in the mixture is 3x

Now, 80 litres will be removed in the ratio as 7:3

Milk removed will be 56 litres and water removed will be 24 litres

Milk left = 7x-56, water left = 3x -24

According to question,

7x – 56 – (3x-24) = 64

4x – 32 = 64

X = 24

Therefore, initial milk = 7x = 7*24 = 168 litres

12.Answer: 5) 64√3

Explanation:

Perimeter of Rectangle = 2*(L+B)

2*(L+B) = 74

L+B = 37

Also, breadth is 5 less than length (L = B+5)

B+5+B = 37

2B = 32

B = 16

Area of the equilateral triangle = ( √3 /4) * (side)2

= (√3 /4) * (16)2

= 64 √3 sq cm

13.Answer- 3) Either (l) alone or (ll) alone

Explanation- By using statement (l)

Amount after fourth year = 4007.15 × 4007.15/3500 = Rs 4587.78604

By using statement (ll)

By using this statement we can determine interest rate

(4287.6505 – 3745)/3745 × 100 = 14.49%

Clearly the rate of interest is 7% and with that we can easily calculate the amount after 4th year.

14.Answer- 2) Quantity 1 > quantity 2

Explanation-

Average speed of the bus = 2 × 25 × 35/ (25 + 35) = 175/6 km/h = quantity 1

Therefore, Quantity 1 > quantity 2

15.Answer- 4) 27

Explanation- Correct sequence is,

13

13 + 5 = 18

18 + (5 + 3) = 26

26 + (5 + 3 + 6) = 40

40 + (5 + 3 + 6 + 9) = 63

63 + (5 + 3 + 6 + 9 + 12) = 98