SBI Clerk and SBI PO Prelims exam are going to be held in the upcoming months. We have already provided you with the PDFs of many topics of Quantitative Aptitude like Simplification/Approximation, Number Series,datainterpretation.important Arithmetic questions to prepare for SBI Clerk and PO Pre exam. Practicing these questions will help you to know about the level of the questions. To increase your speed and accuracy, enhance your calculations.

Follow us on

**TELEGRAM**

__START TEST__1) Direction: Find the wrong term in the given series: 11, 25, 53, 99, 151, 221

A. 25 B. 99

C. 221

D. 53

E. 151

2) Direction: Find the wrong term in the given series: 2179, 2178, 2151, 2026, 1681

A. 2179 B. 2151 C. 2178 D. 2026

E. 1681

3) Direction: Find the wrong term in the given series: 7, 24, 92, 465, 2750, 19495

A. 24

B. 465

C. 2750

D. 7

E. 92

4) Direction: Find the wrong term in the given series: 39, 51, 63, 78, 98, 125

A. 51

B. 125

C. 63

D. 39

E. 78

5) Direction: Find the wrong term in the given series: 65520, 9360, 1560, 315, 78, 26

A. 315

B. 65520

C. 9360

D. 78

E. 1560

Direction (6-10): Study the following pie-charts carefully and answer the questions given below:

Year-wise Breakup of the number of candidates appeared for an entrance exam and Year-wise Breakup of the number of candidates who cleared the entrance exam.

Total Number of candidates appeared in the entrance exam from2007 to 2012 = 260000

6) What was the ratio of the number of students appeared for the entrance exam in 2009 to the number of students who cleared the exam in 2007?

A. 18 : 4

B. 325:29

C. 325:24

D. 111 : 24

E. None of these

7) The total number of students appeared in the entrance exam from the year 2008 and 2011 together was what percentage of the number of students appeared from the year 2009?

A. 120%

B. 150%

C. 215%

D. 250%

E. None of these

8) what was the difference between the number of students who cleared the entrance exam in 2008 and number of students who cleared the entrance exam in 2010?

A. 1120

B. 1020

C. 960

D. 912

E. None of these

9) The total number of students who cleared the exam from all years together is what percent of the total number of students appeared for the exam in all years together?

A. 17.5%

B. 15%

C. 11.5%

D. 12.3%

E. None of these

10) What was the total number of students cleared the entrance exam in the year 2007 and 2012

together?

A. 10240

B. 15200

C. 11520

D. 11220

E. None of these

11) A sold a chair to B at a profit of 10%, B sold the chair to C for 1265 Rs. thereby making a profit of 15%, find the price at which at which A bought the chair from X if it is known that X gained 25% in the transaction.

A. 780 Rs.

B. 973 Rs.

C. 850 Rs.

D. 1000 Rs.

E. None of these

12) The average present age of three members of a family is 50 years. A er 3 years, the son will get married then the average age of the family will be 47 years, find the age of wife of the son at the

time of marriage.

A. 25 years

B. 27 years

C.29 years

D.31 years

E. 33 years

13) It takes 35 seconds for a train travelling at 72 km/h to pass a bridge. If it takes 1 minute 52 seconds for the train to overtake another train of the same length, travelling at 54km/h in the same direction, find the length of the bridge.

A. 284 m B. 540 m C. 360 m

D. 420 m

E. 400 m

14) A and B working alone can do a work in 40 days and 30 days respectively. They started the work

together but B le after sometime and A finished remaining work in 5 days. Find a er how many days

from start B left the work?

A. 15 days B. 14 days C. 16 days

D. 12 days

E. 18 days

15) A received Rs. 5000 as his share out of the total profit of Rs. 12000 which he and B earned at the end of one year. If A invested Rs.100000 for 6 th h B i t d hi t f th h l h t th t i t d b B?months, whereas B invested his amount for the whole year, what was the amount invested by B?

A. 50000

B. 100000

C. 80000

D. 70000

E. None of these

__SOLUTIONS:__**1.The Pattern is:-**

Thus, the incorrect number is 99

So option (b) is the correct answer.

2.

2179-13=2178

2178-33=2151

2151-53=2026

2026-73=1683

3.

4.

The Pattern is:-

Thus, the incorrect number is 39.

So option (d) is the correct answer.

5.

65520÷7=9360

9360÷6=1560

1560÷5=312

312÷4=78

78÷3=26

6.

Required ratio =

[(20%*260000)/(12%*32000)] =

52000/3840 ---> 325:24

7.

Required percentage = {(25+18)/20}*100 =

215%

8.

Required difference = (18 – 15)% of 32000

= 960

9.

Required percentage =

{(32000/260000)*100} = 12.30%

10.

Cleared the entrance exam in 2007 and

2012 is = {32000*(12+20)}/100 = 10240

11.

Let X bought the chair in x Rs.

Then the selling price for X = Cost price for A

X gained 25%, so his S.P = x +x/4 = 5x/4

Rs

Cost price for A = 5x/4

Now a gained 10% profit when he sold it to

B.

Selling price for A = Cost price for B

Selling price for A = 5x/4 + 5x/40 = 55x/40

C.P for B = 55x/40

Now he sold it to see in 1265 Rs.

C.P for C = Selling Price for B = 1265 Rs.

And B gained 15% profit hence

1265 – 55x/40 = (55x/40) * 15/100

By solving this equation, we get x = 800

Rs.

Now A bought the chair from X at 5x/4 Rs

1000 Rs.

12.

Total age of family before marriage of son

= 50 x 3 = 150 years

Age of family after 3 years = 150 + 3 x 3 =

159 years

Let, age of wife be ‘x’ years at time of

marriage

According to question,

159 + x = 47 x 4

x = 29 years

So option (c) is the correct answer.

13.

Speed of train in m/sec = 72 ×5/18 = 20

m/sec

Let length of train = x

Let length of bridge = y

(x + y) = 35 ×20 = 700 (1)

Speed of another train in m/sec = 54 ×5/18 =

15 m/sec

(x + x) = (60 + 52) ×(20 – 15)

2x = 112 × 5

2x = 560

x = 280

Put value of x in equation

280 + y = 700

y =700 – 280 = 420 m

14.

Assume total work unit=120

A efficiency= 120/40= 3 unit per day

B efficiency= 120/30= 4 unit per day

Remaining work finished by A in last 5

days= 3×5= 15 unit

Rest work done by both A & B= 120-

15= 105 unit

So A & B work for days= 105/(3+4)=

15 day

B left after 15 days

15.

A invested = 100000 Rs. for 6

months

Let B invested = X Rs. for 12

months

Now profit ratio of A and B =

100000 * ½ :X * 1

50000K +XK = 12000 ... (1)

Because profit of A is = 5000

50000K = 5000

K = 1/10

Put the value of K in equation

(1)

5000 +X/10 = 12000

X/10 = 7000

X = 70000

Hence, investment of B is

70000 Rs. for 1 year.

Option (d) is correct.

Alternative Method:

Now profit ratio of A and B =

100000 * ½ :X * 1 = 50000:X

Share of A can be given as =

(50000)/(50000+X) =

5000/12000

= 10/(50000+X) = 1/12000

= 50000+X = 120000

= Therefore, X = 120000-50000

= 70000 Rs.