SBI Clerk and SBI PO Prelims exam are going to be held in the upcoming months. We have already provided you with the PDFs of many topics of Quantitative Aptitude like Simplification/Approximation, Number Series,datainterpretation.important Arithmetic questions to prepare for SBI Clerk and PO Pre exam. Practicing these questions will help you to know about the level of the questions. To increase your speed and accuracy, enhance your calculations.

Follow us on

**TELEGRAM**

__START TEST__

(1-5)

1) The present age of A is (5/4) times his age at the time of his marriage. His brother was 10 years younger than him at time of his marriage. Find the present age of his brother.

A. 18 years

B. 25 years

C. 20 years

D. 24 years

E. None of these

2)F’s wife is 4 years younger than him. 8 years from now, the sum of their ages will be 86 years. What

is the present age of his wife?

A. 31 years

B. 28 years

C 36 years

C. 36 years

D. 33 years

E. None of these

3)6 years from now, the age of D will be 40 years. The second child of D was born a er 6 years of marriage. If the first child is 4 years older than second one, find the sum of the ages of his two children after 6 years from now.

A. 20 years

B. 16 years

C. 24 years

D. 22 years

E. None of these

4)E is 4 years younger than B. Ratio of the age of B at the time of his marriage and the age of E at the time of his marriage was 10:9. Find the ratio of their current age.

A. 11 : 8

B. 11 : 10

C. 23 : 17

D. 13 : 11

E. None of these

5)If the present age of F is 35 years and the he is some years older than person who was also married in the same year that he was, the ratio of their ages at the time of marriage was 6 : 5. Find the sum of the

ages of F and the other person at 5 years before marriage.

A. 36 years

B. 42 years

C. 45 years

D. 56 years

E. None of these

(6-10)

6.How much is the difference in the number of books bought in the year 2017 and 2018?

A. 1000

B. 1520

C. 730

D. 654

E. 1020

7)What is the ratio of books of of price range Rs 4,000 – Rs 5,000 bought in 2013 to that in 2014?

A. 21:200

B. 12:103

C. 41:591

D. 103:561

E. 17:123

8)The books of price range Rs 1,000 – 1,999 bought in 2013 is what per-cent of that in 2015?

A. 18%

B. 25%

C. 75%

D. 70%

E. 64%

9)In which Year was maximum number of books bought?

A. 2018

B. 2014

C. 2013

D. 2016

E. 2015

10)For which price range was maximum number of books bought for the given Years together?

A. More than Rs 5,000

B. Rs 4,000 - Rs 5,000

C. Rs 3,000 - Rs 3,999

D. Rs 2,000 - Rs 2,999

E. Rs 1,000 - Rs 1,999

**:**

__SOLUTIONS__
1.

From the bar graph,No. of years before A married = 6

Let the age of A at the time of his marriage

be x years.

So, the present age of A = (x + 6) years.

The present age of A is (5/4) times his age

at the time of his marriage.

So, we can write now,

(x + 6) = (5/4) × x

⇒ 4x + 24 = 5x

⇒ x = 24

So, the present age of A = (24 + 6) years =

30 years.

His brother was 10 years younger than him

at time of his marriage.

∴ The present age of his brother = 30 – 10

= 20 years.

2.

From the bar graph,

No. of years before F married = 5

Let the age of F at time of his marriage be x

years.

F’s wife is 4 years younger than him.

So, the age of his wife at time of their

marriage = (x – 4) years.

8 years from now, the sum of their ages will be 86 years.

So, we can write now,

(x + 5 + 8) + [(x – 4) + 5 + 8] = 86

⇒ x + 13 + x + 9 = 86

⇒ 2x = 64

⇒ x = 32

So, the age of his wife at the time of their

marriage = 32 – 4 = 28 years.

∴ The present age of his wife = 28 + 5 = 33

years.

3.

From the bar graph,

No. of years before D married = 8

6 years from now, the age of D will be 40

years.

So, the present age of D = 40 – 6 = 34

years

And, the age of D at the time of his

marriage = 34 – 8 = 26 years.

The second child of F was born after 6

years of marriage.

So, the age of D when his second child

was born = 26 + 6 = 32 years.

Then, the present age of the second child

= 34 – 32 = 2 years.

The first child is 4 years older than second

one.

So, the present age of first child = 2 + 4 =

6 years.

∴ 6 years from now, the sum of the two

children = (6 + 6) + (2 + 6) = 20 years.

4.

Let present age of B & E be B & E yrs

respectively.

(B-4)/(E-3) = 10/9 ⇒ (B-4)/(B-7) = 10/9 ⇒

B= 34 ⇒ E = 30

So, Reqd. Ratio = 17:15

5.

From the bar graph,

No. of years before F married = 5

We can find from the graph that C was

also married 5 years ago. That means C

and F are married in the same year.

Let C is x years younger than F.

So, the present age of C = (35 – x) years.

The ratio of their ages at the time of

marriage was 6 : 5.

So, we can write now,

35-5/35-x-5 = 6/5

⇒ 150 = 180 – 6x

⇒ 6x = 30

⇒ x = 5

So, the present age of C =35 – 5 = 30

years.

Then, the age of F, 5 years before

marriage = 35 – 5 – 5 = 25

And, the age of C, 5 years before marriage

= 30 – 5 – 5 = 20

∴ The required sum = 25 + 20 = 45 years.

6.

Total number of books in 2017 = 25 + 400

+ 200 + 135 + 175 + 75 + 25 = 1035

Total number of books in 2018 = 75 + 375

+ 240 + 300 + 470 + 530 + 65 = 2055

∴Reqd. difference = 2055 – 1035 = 1020

7.

Required Ratio = 105 : 1000 = 21 : 200

8.

Reqd. % =140/200*100=70%

9.

We can clearly observe from the table that

in two Years; 2014 and 2018 have the

largest number of purchased of books and

on further comparison of data we find that

it is the Year of 2014 in which the

maximum number of books was bought.

10.

Once again we can find the answer just by

observation of data.

If we observe we find that the two price

ranges Rs. 4000 - Rs. 5000 and Rs. 500 -

Rs. 999 have the largest number of books

and on further observation we get to know

that it is Rs 4000 - Rs 5000 price range for

which the maximum number of books was

bought.