We brings you daily Current affairs, daily Current Affairs Quiz, weekly Current Affairs, weekly Current Affairs Quiz to enhance your preparation for upcoming exams. We also provide articles related to quant, reasoning, English, ssc etc .

Search here

Breaking

Arithmetic problems for SBI PO PRELIM 2020




We bring you the complete and important daily  Quant Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We prepare it based on our daily current affairs.Hope you like it.

Follow us on TELEGRAM

 Web


START QUIZ

Q1) There are 2 people who are going to take part in race. The probability that the first one will win is 2/7 and that of other winning is 3/5. What is the probability that one of them will win?
A) 14/35
B) 21/35
C) 17/35
D) 19/35
E) 16/35

Q2) Two cards are drawn at random from a pack of 52 cards. What is the probability that both the cards drawn are face card (Jack, Queen and
King)?
A) 11/221
B) 14/121
C) 18/221
D) 15/121
E) 14/221

Q3) The length and the breadth of a rectangular table are increased by 1
m each and due to this the area of the table increased by 27 sq. m. But if the length is increased by 1 m and breadth decreased by 1 m, area is decreased by 7 sq. m. Find the perimeter of the table.
A) 45m
B) 52m
C) 60m
D) 72m
E) None

Q4) The water in a rectangular tank having a base 80 m by 60 m is 6.5 m deep. In what time can the water be emptied by a pipe of which the cross-section is a square of side 20 cm, if the water runs through the pipe at the rate of 20 km per hour?
A) 39hrs
B) 45hrs
C) 60hrs
D) 40hrs
E) None

Q5) Two buses start at same time from Chennai and Bangalore, which are 250km apart. If the two buses travel towards each other, they meet after 1hr and if they travel in same direction they meet after 5hrs. What is the speed of the bus starts from Chennai if it is know that the one which 
started from Chennai has more speed than the other one?
A) 150km/hr
B) 100km/hr
C) 45km/hr
D) 80km/hr
E) 120km/hr


Q6) Two train starts at the same time from Delhi and Agra and proceed towards each other at the rate of 40km/hr and 37 1/2km/hr. When they meet it is found that one train has traveled 200km more than the other train. What is the distance between Delhi and Agra?
A) 6200km
B) 5000km
C) 4200km
D) 4800km
E) 6000km

Q7) In a competitive exam, the number of passed students was four times the number of failed students. If there had been 35 fewer appeared students and 9 more had failed, the ratio of passed and failed students would have been 2 : 1, then the total number of students appeared for the
exam ?
A) 170
B) 165
C) 180
D) 155
E) None

Q8) If 8 men and 3 boys working together, can do four times as much work per hour as a man and a boy together. Find the ratio of the work done by a boy and that of a man for a given time ?
A) 2:3
B) 3:2
C) 4:1
D) 1:4
E) None

Q9) There are two watches of cost Rs. 800. One is sold at a profit of 16% and the other at a loss of 8%. If there is no loss or no gain in the whole transaction, the cost price of the watch on which the shopkeeper gains is?
A) Rs. 400
B) Rs.740
C) Rs.504
D) Rs.450
E) Rs.645

Q10) Niel bought 30kg rice at the rate of Rs.9.50/kg and 40kg of rice at the
rate of Rs. 8.50/kg and mixed them. She told the mixture at the rate of Rs.
8.90/kg. Find the total profit or loss in the whole transaction.
A) Rs.4 profit
B) Rs.2 loss
C) Rs.2 profit
D) Rs.4 loss
E) None of these

SOLUTIONS:

1.View Answer
Option D
Solution:
Prob. of 1st winning = 2/7, so not winning = 1 – 2/7 = 5/7
Prob. of 2nd winning = 3/5, so not winning = 1 – 3/5 = 2/5
So required prob. = 2/7 * 2/5 + 3/5 * 5/7 = 19/35

 2.View Answer
Option A
Solution:
There are 52 cards, out of which there are 12 face cards.
So probability of 2 face cards = 12C2/
52C2 = 11/221

3.view Answer
Option B
Solution:
Let original length = l, breadth = b, so area = lb
When l and b increased by 1:
(l+1)(b+1) = lb + 27
Solve, l + b = 26
When l increased by 1, b decreased by 1:
(l+1)(b-1) = lb – 7
Solve, l – b = 6
Now solve both equations, l = 16, b = 10
Perimeter = 2(16+10)=52m

4.View Answer
Option A
Solution:
Volume of water in the tank is 80*60*6.5=31200m^3
Then Volume of water flown in 1hr is 20*1000(in meter)*20/100*20/100(in
meter)=800m^3
Time taken=31200/800=39hrs

5.View Answer
Option A
Solution:
S=D/T
Here we have two speeds. We get 2 equations as.
250/1hr = C+B—-1 (Travelling in opposite direction, speed must be added ie
C+B)
250/5hr = C-B—-2 (Travelling in same direction, speed to be subtracted. ie C-
B)
solving 2 eqn C=150km/hr.

6.View Answer
Option A
Solution:
Speed ratio 40:37 1/2==>40: 75/2==>80:75 ie 16:15
ratio diff between speed is 1[16-15]
1 ===> 200 (more distance)
[16+15]31 ===>?
31*200=6200km.

7.View Answer
Option D
Solution:
Let the number of failed students be x
Number of passed students = 4x
So total number of students was 5x
From the given data
f total number of students be 5x – 35
(5x-35)/x+9=3/1
x = 31
Total number = 31×5 = 155

8.View Answer
Option C
Solution:
8M+3B=4(1M+1B)
8M+3B=4M+4B
4M=B
B:M=4:1

9.View Answer
 Option A
Solution:
profit …………….loss
+16 …………….. -8
———–0
8……………16
1 : 2
Therefore ,
price of watch sold at profit = (1/2) * 800 = Rs. 400
price of watch sold at loss = 2 * 800 = Rs. 1600

10.View Answer
 Option B
Solution:
Total CP = 30 *9.50 + 40 * 8.50 =625
Total SP = 8.9(30+40) =623
Loss = Rs.2