We brings you daily Current affairs, daily Current Affairs Quiz, weekly Current Affairs, weekly Current Affairs Quiz to enhance your preparation for upcoming exams. We also provide articles related to quant, reasoning, English, ssc etc .

Search here

Breaking

REASONING FOR SBI CLERK AND RBI ASSISTANT MAINS


We bring you the complete and important daily Reasoning  to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We prepare it based on our daily current affairs.Hope you like it.

Follow us on TELEGRAM







START QUIZ

Directions (1-5): Study the following information carefully to answer the given questions:

Eight different students- Raju, Ramu, Ravi, Ramesh, Ritesh, Rakesh, Rajesh, and Rehman live in an apartment which has Eight floors numbered 1 to 8. The top floor is numbered as 8. They also got different Ranks from 1 to 8 in school. They are also having different Lucky numbers 1 to 8. Ramu‟s Lucky number, Floor Number, and His rank are the same number. Except Ramu, all others are having unique Floor number, Lucky Number, and Rank(i.e., No two numbers will be same for a particular student).
Two persons live between Ritesh and one who got Rank 4. One person lives between Rakesh and Raju. Raju‟s Rank and Rehman Floor number are same. Rajesh and Ravi live on consecutive floors. Ravi‟s Rank and Rakesh‟s Lucy number are same. Ramesh got better Rank than Ravi. Rajesh Lucky number and Ramesh Floor number are same. Ritesh Lucky number is 5. Students who got Rank 5 and Rank 6 live on consecutive floors. One who got Rank 5 is having Lucky number as 1. Sum of Rakesh‟s Floor number and Lucky number is equal to his Rank. Rakesh lives on an Odd numbered floor but not on floor number 1. Rehman Floor number and Ravi‟s Lucky number are same. Two persons live between Rehman and Rakesh. Rakesh Rank is same as Ritesh floor number. Rakesh Rank is an odd number.

1. What is the rank of the student who is living on Floor no 4? 

    (a).3
    (b).4
    (c).5
    (d).6
    (e).7

2. How many numbers of Students are living between Ramesh and Raju? 

    (a).One
    (b).Two
    (c).Three
    (d).Four
    (e).None

3. In which of the following Floor is Rehman living? 
 
    (a).Four
    (b).Five
    (c).Six
    (d).Seven
    (e).Eight

4. Who among the following is living on Floor no 5? 
 
    (a).Ramesh
    (b).Rakesh
    (c).Rajesh
    (d).Ritesh
    (e).Ramu

5. What is the Lucky number of Ramesh? 
 
    (a).One
    (b).Two
    (c).Three
    (d).Four
    (e).Five

Solution-


Floor No
Rank
Lucky number
Student
8
5
1
Rehman
7
6
5
Ritesh
6
1
3
Ramesh
5
7
2
Rakesh
4
4
4
Ramu
3
8
7
Raju
2
3
6
Rajesh
1
2
8
Ravi


Directions (6-10):In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider statement and the following assumption and decide which of the assumptions is implicit in the statement. Give answer 
a) If only Assumption I is implicit.
b) If only Assumption II is implicit.
c) If either Assumption I or II is implicit.
d) If either Assumption I nor II is implicit.
 e) If both Assumptions I and II are implicit.

6.Statement : 1‟s advice to 2‟s-If you want to study Marketing, join institute XZ”.
Assumptions:
I. 2 listens 1‟s advice.
II. Institute XZ provides good Marketing education.

7.Statements: Love marriages mostly end in divorce
Assumptions:
I. There are cases of divorce.
II. Love marriages do take place.

8.Statements: “please drop this letter in the letter box”. An officer tells his assistant.
Assumptions:
I. The assistant would follow the instructions.
II. The assistant knows the address where the letter is to be sent. 
9.Statement: “Buy pure and natural milk of company Z”-An advertisement in a Newspaper. 
Assumptions:  
I. Artificial milk can be prepared. 
II. People do not mind paying more for pure and natural milk 

10.Statements: It is dangerous to lean out of a running train. 
Assumptions:  
I. All those who lean out of train run the risk of being hurt. 
II. Generally people do not like to get hurt

Solution-

6. Answer: e)
7. It is very clear from the statements that divorce take place when love marriage takes hence,both are follow.
Answer: e)
8. It is assumed that assistant will follow the instructions but it is not assumed that the assistants knows the address because his job is to drop the letter in the letter box.
Answer: a)
9. Advertisement suggests the milk because of its quality of being pure,then it can be assumed that milk can be prepared.
Answer: a)
10. Answer: a)