We brings you daily Current affairs, daily Current Affairs Quiz, weekly Current Affairs, weekly Current Affairs Quiz to enhance your preparation for upcoming exams. We also provide articles related to quant, reasoning, English, ssc etc .

Search here

Breaking

All Questions Asked in SBI Clerk Mains 2019 (All Shifts)

 Current affairs asked in sbi clerk mains

We bring you the complete and important daily Current Affairs of  MARCH 2020 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We prepare it based on our daily current affairs.Hope you like it.

Follow us on TELEGRAM

Web









All Questions asked in SBI clerk mains 2019

Shift-2

1). Kawal Tiger Reserve was located at?

Ans: Telangana

2). Balphakram National Park was located at?

Ans: Meghalaya

3).Nokrek National Park was located at?
Ans: Meghalaya

4). Hanoi is the capital of?
Ans: Vietnam

5). What is the first installment amount for PM Matra Vandana Yojana?
Ans: Rs.1000

6). Pradhan Mandri Lal Bhator shastri Status?
Ans: Varanasi

7). Who is the AIFF women’s Player of 2019?
Ans: Ashalata Devi

8). Soyuz 2.1 Launched by which agency?
Ans: Russian Space Agency

9). A Market condition were the future price of the commodity is higher than the spot price?
Ans: Contango

10). SFIO Full Form?
Ans: Serious Fraud Investigation Office

11). In which stadium, Cricket World Cup final match was held?
Ans: Lord’s Stadium in London

12). An Elephant Bond is a Rupee denominated bond with 25 years maturity; and its fund is to be used exclusively
for ________
Ans: Infrastructure Projects

13). 15th August is celebrated as?
Ans: Sankalp Parv

14). Who won men’s single Wimbledon 2019?
Ans: Novak Djokovic defeated Roger Federer

15). Which sport is associated with Ajay Singh?
Ans: Boxing

16). What is the constituency of Arjun Munda?
Ans: Khunti

17). UGC
Ans: University Grants Commission

18). PCR
Ans: Public Credit Registry

19). What is the Headquarters of National Cricket Academy?
Ans: Bangalore

20). Sinouk Helicopter made by which company?
Ans: Boeing

21). 3 to 4 Questions were asked from Union Budget?

22). Civil Aviation Training Center (CATC) was located at?
Ans: Iran

23). Anshula Kant is the MD and CFO of ?
Ans: World Bank

24). India has signed a deal of Rs.200 Crore to acquire Strum Ataka with which of the following countries?
Ans: Russia

25). Which of the following has launched STRIDE scheme recently, aimed at strengthening research culture and
innovation in universities and colleges of the country?
Ans: UGC - University Grants Commission

26). Bharat Financial Inclusion Limited BFIL is a?
Ans: Non-banking finance company (NBFC), licensed by the Reserve Bank of India. It was founded in 1997 by Vikram
Akula. Head Quarters – Hyderabad

27). Housing finance companies (HFCs) were regulated by?
Ans: RBI

28). Dutee Chand becomes the first Indian to win a gold medal at the Summer Universiade which was held at?
Ans: Napoli, Italy

29). Pradhan Mantri Karam Yogi Maandhan (PM-KYM) Scheme All PM Karam Yogi Maan Dhan Scheme
beneficiaries must have annual turnover less than _____.
Ans: Rs. 1.5 crore

30). Every women in Self-Help Group (SHG) was eligible for a loan up to ______ under the MUDRA Scheme.
Ans: Rs. 1 lakh

31). BRICS Summit 2019 was held at?
Ans: Brazil

32). The Solar Charkha Mission comes under which ministry?
Ans: Ministry of Micro Small & Medium Enterprises (MSME)

33). Name the first foreign bank to set up unit in Gujarat International Finance Tec-City (GIFT)?
Ans: Standard Chartered Bank

34). Which of the following bank has reportedly drawn up plans for a radical restructuring that will involve the
creation of a “bad bank”?
Ans: Deutsche Bank

35). One Questions related to NABARD RIDF (Rural Infrastructure Development Fund)

36). 5th September was celebrated as?
Ans: International Day of Charity

37). The 2023 ICC Cricket World Cup will be held at?
Ans: India

38). One Related to UAE Finance Minster

39). Name the organization works to eradicate poverty and reduce inequalities through the sustainable
development of nations?
Ans: UNDP - United Nations Development Programme

40). One Question related to Risk Can't Avoid.

41). Who is Vijaya Nirmala?
Ans: Telugu Actress

42). Hemis is a village located at?
Ans: Leh district of Jammu and Kashmir, India

43). Budget 2019 has proposed to levy tax deduction at source (TDS) of 2 per cent on the cash withdrawal of
more than _______ from a bank account.
Ans: Rs 1 crore

44). The Reserve Bank of India (RBI)-appointed committee to review the economic capital framework. What is the
name of the committee?
Ans: Bimal Jalan Committee

45). T.N. Manoharan Committee was launched by?
Ans: RBI (Purpose: on the development of secondary market for corporate loans.)

46). One Question Related to Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana?

Shift-1:
1). Amrabad Tiger Reserve was located at?
Ans: Telangana

2). First state to setup Elephant rehabilitation centre?
Ans: Kerala

3). In DPCR, “C” Stands for?
Ans: Digital Public Credit Registry

4). Kaziranga National Park was located at?
Ans: Assam

5). Where was the SCO Summit 2019 held?
Ans: Kyrgyzstan

6). Male is the capital of which country?
Ans: Maldives

7). 19th August is celebrated as?
Ans: World Photography Day & Humanitarian Day

8). Sadananda Gowda is from which ministry?-
Ans: Chemical and Fertilizer

9). Questions about Tapan Ray Committee
Ans: This committee was formed to review regulatory guidelines and supervisory framework applicable to core
investment companies (CICs).

10). In FBA, “A” stands for?
Ans: Financial Benchmark Administrator

12). Who represented India at G20 Ministerial Meeting?
Ans: Piyush Goyal

13). Questions about Basant Kumar Birla?

14). Arinjeeta Dey was related to which sports?
Ans: Karate

15). Who wrote the Book “War Over Words”
Ans: Devika Sethi

16). Questions about SBI 1.5 Trillion Loan

18). Where is the Headquarters of National Institute of Rural Development and Panchayati Raj (NIRDPR) is
located?
Ans: Hyderabad.

19). Jawaharlal Nehru indoor Stadium was located at?-
Ans: Chennai

20). Which city has recently been included in UNESCO World Heritage City?
Ans: Jaipur

21). National Museum of Indian Cinema was held in where?
Ans: Mumbai

22). World Economic Situation Prospect report is published by?
Ans: UN

23). India International Cooperative Trade Fair was held at? –
Ans: New Delhi

24). which bank has the highest wilful defaulter?
Ans: SBI

25). Damanganga-Pinjal river linking project which city?
Ans: Mumbai

26). Tax deduction if aggregate cash withdrawal from one or more accounts exceeds Rs 1 crore?

27). Question Based on Unclaimed amount in LIC?

28). Who accounts for 1/3rd NPA out of total NPA?